EXPERȚI | Cursul leului moldovenesc se va aprecia până la 15,50 pentru un dolar, în 2018

  • 08 Aprilie 2018 12:56
EXPERȚI | Cursul leului moldovenesc se va aprecia până la 15,50 pentru un dolar, în 2018

Tendința stabilă de apreciere a leului moldovenesc se va menține pe parcursul anului curent.

"În 2018, cursul leului în raport cu dolarul american se va aprecia până la 15,50 lei pentru un dolar. Acest lucru poate fi constatat din acțiune întreprinse pe piață de autoritatea de reglementare, care încearcă să confere procesului de apreciere a monedei naționale o anumită "încetineală" și "progresivitate", evitând fluctuațiile de curs", susțin dealerii valutari, chestionați de INFOTAG.

Potrivit acestora, participanții pieței ar vrea să știe când și în ce fel Banca Națională (BNM) își va converti rezervele din dolari americani în moneda unică europeană. Starea de spirit a persoanelor fizice pe piața este de așa natură, încât cei mai mulți preferă să convertească leii în euro.

Dealerii spun că autoritatea de reglementare urmărește atent "cererea" și "oferta" de pe piață și tinde să nu admită un curs nici prea ridicat, nici prea redus.

"De exemplu, în ziua de joi, 5 aprilie, când cursul era de 16,40-16,45 MDL:$1, dealerii BNM au intervenit pe piață și au cumpărat peste $10 milioane, fapt ce a permis satisfacerea cererilor vânzătorilor", a spus interlocutorul agenției, menționând că, în acest fel, BNM a suspendat procesul de apreciere a leului în raport cu dolarul american.

Întrebați cum se comportă importatorii pe piața valutară non-numerar, dealerii susțin că aceștia se manifestă "slab".

"Așteptăm primăvara, căci odată cu sosirea ei încep lucrările de câmp, reparațiile, construcțiile, fapt ce ar trebui să învioreze acțiunile importatorilor pe piață, căci aceștia vor avea nevoie de mai multă valută pentru operațiunile de import", a precizat sursa citată.

Potrivit unui dealer, în prezent, pe piață "nu există importatori cu volume mari care ar putea să schimbe cursul prin cererile lor".

"Înainte de sărbătorile de Paști, a crescut oferta de valută a persoanelor fizice, deși trebuie remarcat faptul că oamenii sunt reticenți în vânzarea monedei euro la o rată de 19,95-19,97 MDL pentru 1 euro. Este dificil din punct de vedere psihologic să accepți un astfel de curs, deoarece euro a fost cumpărat la cursul de 21 de lei și mai mul", notează participanții la piață.

Vorbind despre perspectivele leului față de dolar și euro, dealerii sunt înclinați să creadă că, în acest an, cotația perechii dolar-euro va fi la nivelul de 1,26-1,30.

"În baza acestei prognoze, putem presupune că leul va continua să se consolideze în raport cu dolarul și își va menține poziția în raport cu moneda unică europeană", susțin dealerii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău