Cu ocazia conferinței de la Berlin urmează să fie mobilizat sprijinul internațional pentru susținerea unui program național anti-criză și de sporire a rezilienței Republicii Moldova

  • 05 Aprilie 2022 13:25
Cu ocazia conferinței de la Berlin urmează să fie mobilizat sprijinul internațional pentru susținerea unui program național anti-criză și de sporire a rezilienței Republicii Moldova

Conferința de la Berlin vine și într-un context mai larg, al depunerilor cererilor de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Evenimentul reprezintă un punct de sprijin pentru resetarea relațiilor cu Moldova, apreciază experții, transmite Radio Chișinău.

Cu ocazia conferinței de la Berlin, urmează să fie mobilizat sprijinul internațional pentru susținerea unui program național anti-criză și de sporire a rezilienței Republicii Moldova. În cadrul conferinței, vor fi discutate prioritățile de intervenție propuse de Guvernul Republicii Moldova pentru a fi susținute de UE, statele sale membre, grupul G7, instituțiile financiare internaționale și alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. Agenda dezbaterilor se va axa pe câteva domenii critice, care necesită intervenții imediate și consolidate, cum ar fi: gestionarea crizei umanitare, managementul și siguranța frontierelor, securitatea energetică, stabilitatea macro-financiară, relansarea și sporirea rezilienței economiei, consolidarea statului de drept și suportul internațional în lupta cu corupția mare în Republica Moldova.

Înainte de eveniment, premierul Natalia Gavriliță, însoțită de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Ministrul Federal al Afacerilor Interne, Nancy Faeser. Oficialii au discutat modalitățile de cooperare între Republica Moldova și Germania cu privire la fortificarea capacităților instituționale ale structurilor de ordine, informează Guvernul de la Chișinău. Discuțiile au vizat și acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a crește reziliența Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și dezinformării.

Agenda europeană a Moldovei, de asemenea, a fost discutată la Berlin în cadrul unei mese rotunde organizate la Berlin de Fundația Konrad Adenauer. „Responsabilitatea Guvernului să modernizeze statul, să lupte cu corupția, să creeze oportunități economice și să ridice nivelul de trai. Doar așa Republica Moldova va fi adusă mai aproape de aspirația de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat premierul Natalia Gavrilița.  

Ea a vorbit și despre consecințele conflictului militar asupra mai multor domenii importante. În mod special, Natalia Gavrilița a accentuat criza din sectorul energetic.

În marja conferinței, Natalia Gavrilița va avea o întrevedere în format cvadrilateral, cu șefii diplomației germane, franceze și române, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului

Conferința de la Berlin vine și într-un context mai larg, care vizează examinarea de către Comisia Europeană a cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, subliniază experții de la Chișinău. Moldova are nevoie de un punct de sprijin pentru resetarea, relansarea și reziliența europeană. Conferința de la Berlin oferă această premisă, iar Republica Moldova trebuie să o valorifice pe deplin, spun experții pe politică externă Iulian Groza și Victoria Olari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău