Experți | Crizele prin care trece statul nostru, precum și presiunile economice cu substrat politic ale Rusiei pun în pericol existența R. Moldova ca stat, iar susținerea UE este vitală

  • 24 Ianuarie 2022 13:02
Experți | Crizele prin care trece statul nostru, precum și presiunile economice cu substrat politic ale Rusiei pun în pericol existența R. Moldova ca stat, iar susținerea UE este vitală

Vizita șefului diplomației moldovene, Nicu Popescu, la Bruxelles trebuie privită în contextul situației din regiune și a proceselor geopolitice, care vizează în primul rând Ucraina, dar și Rep. Moldova ca vecină a acestei țări. Crizele prin care trece Chișinăul, precum și presiunile economice cu substrat politic ale Rusiei pun în pericol existența Rep. Moldova ca stat, iar susținerea UE este vitală, au declarat pentru Radio Chișinău analiști politici și experți în securitate.

În contextul securității regionale, experții spun că Rep. Moldova are suficiente garanții prin programele de cooperare cu NATO, dialogul politico-militar lansat recent cu Uniunea Europeană și prin dialogul strategic cu Statele Unite. Vizita lui Nicu Popescu la Bruxelles este la fel de importantă pentru cetățenii moldoveni ca să înțeleagă mai bine viziunile Uniunii Europene în contextul provocărilor geopolitice actuale, spune expertul în securitate Viorel Cibotaru. 

„Prin intermediului șefului diplomației, cetățenii vor înțelege mai bine care sunt perspectivele, viziunile Alianței Nord-Atlantice, a conducerii UE vizavi de aceste procese. Care ar putea să fie măsurile de răspuns la scenarii mai sumbre, cum ar fi atacurile militare, intervenția la diferită scară împotriva Ucrainei. Această vizită trebuie să arunce mai multă lumină, să aducă mai multă consistență inclusiv și în instituționalizarea poziției Rep. Moldova vizavi de aceste evenimente geostrategice. (...) Priviți această vizită a domnului Nicu Popescu inclusiv și ca pe o manifestare a solidarității.”

Analiștii politici de la Chișinău afirmă că Rusia și-a amplificat presiunile asupra Rep. Moldova, folosind pe post de instrument de influență monopolistul rus „Gazprom”. Potrivit editorialistului Nicolae Negru, Moscova vorbește fără ocolișuri despre „unele condiții geopolitice pe care Chișinăul trebuie să le îndeplinească pentru ca să primească gaze mai ieftine.” Vizita lui Nicu Popescu la Bruxelles trebuie privită și în contextul crizelor grave cu care se confruntă Rep. Moldova pe plan intern, consideră Nicolae Negru.

„Rep. Moldova se află într-o criză profundă și nu are de unde să primească ajutor decât din România, dar România se află și ea în UE, prin urmare – dinspre vest. De aceea, această vizită este importantă. E vorba, de fapt, despre supraviețuirea Rep. Moldova ca stat.”

Vom preciza că, acum câteva zile, Guvernul de la Chișinău a reactualizat Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Rep. Moldova – NATO pentru o perioadă de doi ani. Acest document este actualizat periodic începând cu 2006 și se bazează pe principiul de neutralitate al Rep. Moldova și pe modernizarea sistemului național de securitate și apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău