Experți | Criza energetică actuală a fost provocată de o serie de factori, iar autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se grăbească și să cedeze foarte mult în fața Moscovei

  • 18 Octombrie 2021 13:44
Experți | Criza energetică actuală a fost provocată de o serie de factori, iar autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se grăbească și să cedeze foarte mult în fața Moscovei

Criza energetică actuală, care afectează majoritatea statelor europene, inclusiv Republica Moldova, a fost provocată de o serie de factori, climaterici, economici, dar și geopolitici, iar autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să se grăbească și să cedeze foarte mult în fața Moscovei, consideră analiștii care au participat astăzi la o dezbatere organizată de IPN. În opinia experților, Guvernul ar trebui să identifice soluții pentru a sprijini cetățenii și economia în condițiile creșterii prețurilor la resursele energetice. 

Majorarea semnificativă a prețului la gaze pe parcursul acestui an are la bază o serie întreagă de factori, susțin experții. Pe de o parte, creșterea a fost generată de relansarea economiei după criza provocată de pandemie din anul trecut. Au mai influențat și factorii climaterici - iarna și primăvara friguroasă, generarea mai mică de energie produsă de centralele eoliene și cele solare, ceea ce a dus la creșterea consumului. În plus, Moscova folosește gazele ca armă strategică pentru a obține dividende geopolitice, inclusiv pentru pune presiuni pe Kiev, potrivit analistului politic Vlad Țurcanu.

„Până și experții ruși independenți spun că Gazprom nu operează cu elemente comerciale, dar această companie este folosită pentru ca Rusia să-și atingă niște scopuri politice care transced aspectele comerciale. Gazprom practic renunță la niște profituri pe care le-ar putea face în următoarele luni pentru ca să suplimenteze așii pe care îi are Federația Rusă în raport cu state europene”, a menționat Vlad Țurcanu. 

Republica Moldova însă nu este într-o situație disperată, consideră expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat. Potrivit acestuia, avem alternative de alimentare cu gaze prin gazoductul transbalcanic sau prin România. În plus, lipsa unui acord cu Gazprom ar afecta mai degrabă regiunea separatistă controlată de Moscova, decât malul drept al Nistrului. Chișinăul ar trebui să folosească aceste atuuri în negocierile cu Gazprom, susține expertul.

„Pentru următoarele discuții cu Gazprom, sarcina guvernării este să-și facă temele pentru acasă. Noi să le arătăm că avem surse alternative, că putem rezista și fără gazele rusești. Da, o să fie mai scump, deoarece că atunci când cumperi ceva urgent trebuie să plătești mai scump. dar sunt și anumite aspecte care ne permit să avem instrumente de negocieri”, a afirmat Sergiu Tofilat. 

Amintim că Republica Moldova plătește în luna octombrie un preț record de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, după ce nu s-a reușit prelungirea contractului cu Gazprom, care a expirat la 30 septembrie. În plusul, volumul livrat este insuficient, astfel încât autoritățile au anunțat  stare de alertă în sectorul gazelor naturale, iar, între timp, continuă discuțiile pentru semnarea contractului.

Prețul mare la gazele rusești a provocat nemulțumiri în mai multe state europene, iar unii oficiali internaționali vorbesc de un șantaj din partea Rusiei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău