Experți: Comentariul Departamentului de Stat al SUA privind invalidarea alegerilor a fost unul prompt și foarte dur

  • 03 Iulie 2018 13:24
Experți: Comentariul Departamentului de Stat al SUA privind invalidarea alegerilor a fost unul prompt și foarte dur

Comentariul Departamentului de Stat al SUA privind invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău a fost unul prompt și foarte dur adresat guvernării de la Chișinău, a declarat astăzi într-o conferință de presă experta Asociației pentru Politică Externă, Ala Roșca. Ea a prezentat un studiu privind relațiile dintre Republica Moldova și SUA și a subliniat că prin comentariul său Washingtonul a punctat necesitatea asigurării unei justiții corecte și neinfluențate politic în Republica Moldova.

Statele Unite susțin Republica Moldova încă de la declararea independenței, dar din cauza problemelor interne, inclusiv a nivelului înalt de corupție, atât investițiile americane, cât și sprijinul din partea Guvernului american nu sunt pe deplin valorificate, potrivit studiului prezentat de Ala Roșca.

Referindu-se la restanțele Republicii Moldova, experta a menționat și comentariul recent al Departamentului de Stat referitor la invalidarea alegerilor. Ea califică acest comentariu drept o avertizare clară că astfel de manipulări și influențe asupra justiției nu vor fi acceptate, iar oficialii moldoveni trebuie să țină cont de astfel de mesaje.

„Mesajul clar că organele judiciare nu trebuie să fie influențate politic, că trebuie să fie independente și să se ghideze de profesionalism și legislație este un mesaj foarte clar, prompt, foarte dur adresat guvernării de la Chișinău”, a menționat Ala Roșca.

Amintim că săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat că decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor primarului Chișinăului din 3 iunie reprezintă o amenințare la adresa democrației în R. Moldova.

Reacția Washingtonului a apărut într-o perioadă în care în Statele Unite se afla președintele Parlamentului, Andrian Candu și la scurt timp după o vizită a premierului Pavel Filip. Acest fapt demonstrează că autoritățile de la Chișinău nu au convins prin afirmațiile lor că nu au avut nicio implicare asupra invalidării alegerilor, a comentat pentru Radio Chișinău fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu. Mai mult, dacă la Chișinău lucrurile vor merge  în aceeași direcție,  Republica Moldova riscă să coboare la imaginea pe care o are Belarusul în Occident, potrivit expertului.

„Există un stat pe nume Belarus, care chiar dacă un grad de prosperitate este considerat un stat cu mari devieri ce țin de funcționarea instituțiilor democratice. Și atunci relațiile cu acest stat sunt diminuate, există sancțiuni puse asupra unor funcționari care servesc intereselor președintelui Lukașenko.

Același lucru este posibil este posibil să se întâmple și în cazul Republicii Moldova, dacă oficialii, politicienii care sunt acum la guvernare nu înțeleg că se joacă cu focul. Eu cred că RM a trecut acum peste niște linii roșii și dac nu vor fi recunoscute public aceste devieri, starea de lucruri se va agrava”, a spus Igor Munteanu.

Amintim că justiția a invalidat alegerile din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, invocând că atât el cât și adversarul său din turul doi, socialistul Ion Ceban, ar fi făcut agitație electorală. Decizia a provocat proteste masive la Chișinău, dar și critici din partea Occidentului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău