Experți | Cetățenii din Federația Rusă care fug de regimul politic al lui Vladimir Putin și de mobilizare nu ar trebui să primească azil politic în Republica Moldova
-
10 Octombrie 2022 15:32
Cetățenii din Federația Rusă care fug de regimul politic al lui Vladimir Putin și de mobilizare nu ar trebui să primească azil politic în Republica Moldova, , consideră unii experți, care au participat la o dezbatere pe această temă organizată de agenția IPN. Ei susțin că există o vină colectivă a societății rusești, în goana pentru „măreția imperiului rus”. În condițiile actuale, Republica Moldova trebuie să-și definească un set de politici sociale ce vizează statutul cetățenilor ruși care ajung la Chișinău și cum aceștia ar putea fi încadrați în societate.
Potrivit jurnalistului rus Vadim Glazman, cetățenii ruși care fug acum din calea regimului „putinist” nu ar trebui încurajați prin azil politic să rămână în Rep. Moldova. El consideră că cei care fug acum, au susținut mereu politica internă și externă a Rusiei, iar în contextul actualului război ei își doresc în continuare un imperiu, însă fără Putin, fapt ce nu schimbă multe despre atitudinea societății rusești:
„Au fost ruși care au fugit de regimul politic din Rusia și după 2014. Acești ruși care vin acum spre Europa sunt promotori ai „Lumii Ruse”. Ei militează ca Rusia să existe ca imperiu, însă, fără Putin. Ca să se asigure o viață materială accesibilă și mai bună populației Federației Ruse, dar să rămână imperiu, cu toate consecințele care ar urma.”, Vadim Glazman.
Analistul Igor Klipii a spus că statutul de refugiat este foarte vag în contextul actualului război. În opinia lui, acordarea statutului de refugiat ar însemna recunoașterea agresiunii Rusiei în Ucraina:
„Legislația internațională este foarte nesigură și lasă la latitudinea țărilor respective (n.r. care primesc cetățeni ruși) decizia, problemă care vizează Rep. Moldova. Fiindcă am menționat aici, Lituania, sau Țările Baltice, Finlanda inclusiv, s-au cam distanțat de acești oameni (n.r. cetățenii Federației Ruse). Pretindem că suntem o țară neutră, iar atitudinea noastră, dacă încercăm să le acordăm un statut de refugiat, atunci vedem ce fel de statut: dacă e politic atunci noi avem o atitudine față de Federația Rusă. Noi trebuie să declarăm că acest stat este agresor, că a declanșat un război criminal, și trebuie să ne pronunțăm.”, a spus Igor Klipii.
Analistul Igor Boțan a atras atenția la faptul că publicul din Rusia a fost pregătit cu mult timp înainte de începerea războiului în Ucraina. Articole semnate de foștii consilieri ai președintelui rus Vladimir Putin, care susțineau destabilizarea spațiului post sovietic, încurajau opinia publică, a spus analistul.
”Acum dacă vorbim despre oamenii care au acceptat tacit sau nu s-au opus (n.r. regimului politic a lui Vladimir Putin), iar acum sunt împotriva războiului și vor să părăsească Rusia, aici e problema și pentru țara noastră: noi nu prea am avea motive să le interzicem cetățenilor ruși să pătrundă în Rep. Moldova, nu ca refugiați, dar ca simpli cetățeni ruși care au ajuns în Rep. Moldova pentru o anumită perioadă de timp fără să ceară azil politic sau statut de refugiat.”, a precizat Igor Boțan.
Începând cu 21 septembrie, președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea în Federația Rusă. În ultimele zile, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 3 802 cetățeni ai Federației Ruse, majoritatea dintre ei deținând și cetățenia Republicii Moldova. Au fost depuse 13 cereri de azil din partea cetățenilor ruși. În același timp, nu a fost autorizată intrarea în Republica Moldova a 249 de persoane. Potrivit șefului Inspectoratului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, cauzele țin de neîndeplinirea condițiilor de intrare în conformitate cu legislația în vigoare.