EXPERȚI | Cel puțin la această etapă, se pare că nu există așa-numiții candidați spoiler la prezidențiale. Avem doi favoriți bine determinați, iar toți ceilalți mai degrabă creează fundalul acestei campanii

  • 15 Septembrie 2020 13:37
EXPERȚI | Cel puțin la această etapă, se pare că nu există așa-numiții candidați spoiler la prezidențiale. Avem doi favoriți bine determinați, iar toți ceilalți mai degrabă creează fundalul acestei campanii

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi aproximativ tot atâția candidați ca la scrutinul precedent din 2016, remarcă experții, considerând că este o cifră care corespunde realităților politice din Republica Moldova.

În opinia, analiștilor, cel puțin la această etapă, se pare că nu există așa-numiții candidați spoiler, adică lansați în campanie doar pentru a scădea șansele altor concurenți, dar încă e prea devreme de a face prognoze pentru campania electorală. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Cel mult 13 candidați vor putea concura la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. La cele din 2016 au fost înregistrați 12 candidați. Chiar dacă putem presupune că nu toți cei 13 vor colecta numărul necesar de semnături, cifra va fi comparabilă cu cea de la scrutinul precedent.

Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, acest număr corespunde în mare parte, cu cel al partidelor cu o anumită pondere în Republica Moldova. În comparație cu scrutinul precedent, nu par să existe așa-numiții candidați spoiler, a remarcat expertul, precizând că este prematur totuși pentru a face o concluzie în această privință.

„Acum parcă nu avem spoileri. Trebuie să recunoaștem că la alegerile precedente am avut spoileri - aceeași Maia Laguta pentru Maia Sandu și alții. Din acest punct de vedere putem spune că la moment nu se observă astfel de tehnologii politice electorale. Cu toate că eu sunt sigur că anumiți candidați vor avea avea și acest rol, dar deja după ce va începe campania lucrurile vor ieși la suprafață”, a afirmat expertul. 

Și expertul Anatol Țăranu susține că este prea devreme pentru a judeca mersul viitoarei campanii și care vor fi candidații care vor colecta numărul necesar de semnături. Totuși, el menționează că, la fel ca în campania precedentă, și la aceste alegeri se profilează doar doi favoriți.

„Practic avem doi favoriți bine determinați, iar toți ceilalți, mai degrabă creează fundalul acestei campanii, decât vor avea șanse să se bată în turul doi”, a declarat Anatol Țăranu. 

Amintim că pentru a fi înregistrați în calitate de candidați, concurenții urmează să colecteze cel puțin 15.000 de semnături în favoarea lor. Deocamdată patru concurenți au prezentat listele cu semnături, dintre care doi au fost deja înregistrați.

Semnăturile pot fi prezentate la Comisia Electorală Centrală până la 1 octombrie, inclusiv, iar campania electorală va începe pentru cei înregistrați de la 2 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău