Experți | Cel de-al șaselea val de infectări cu Covid-19 este mai agresiv decât celelalte

  • 27 Iulie 2022 12:54
Experți | Cel de-al șaselea val de infectări cu Covid-19 este mai agresiv decât celelalte

Cel de-al șaselea val de infectări cu Covid-19 este mai agresiv decât celelalte, iar rata de contagiozitate este mult mai mare, afectând nu doar persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, ci și copiii. Experții atenționează că răspândirea virusului poate fi atenuată prin vaccinare, respectarea normelor de igienă, portul măștii de protecție în spațiile închise și în unitățile medicale, transmite Radio Chișinău.

Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în Rep. Moldova. Potrivit datelor autorităților, săptămâna trecută au fost confirmate aproape șase mii de cazuri de infectare cu SARS Cov2, cu 73 la sută mai mult decât în perioada precedentă. Totodată au fost anunțate 16 decese survenite în urma complicațiilor provocate de coronavirus.

Cele mai multe cazuri de infecție de import provin din Turcia, România, Italia, Ucraina.

Specialiștii recomandă vaccinarea anti-Covid-19 și protejarea prin respectarea unei igiene riguroase, folosind masca în spațiile închise, dezinfectând suprafețele și aerând constant spațiile închise. Virusologul Constantin Spânu, șef al Direcției cercetare de la Agenția Națională pentru Sănătatea Publică recomandă vaccinarea, mai ales a persoanelor care se află în grupele de risc. Totodată, el spune că cel de-al șaselea val de îmbolnăviri poate fi mai agresiv prin viteza sporită a contagierii și mutațiilor tulpinilor:

”Cu alte cuvinte suntem în faza sporirii semnificative a infecției Covid în teritorii administrative . Și mai mult de atât, această variantă de virus Omicron, cu sub-variante  BA4 sau BA5 fac ravagii nu numai în rândul persoanelor cu vârsta avansată de peste 60 de ani, dar are și un declin asupra contingentului vârstelor tinere, asupra copiilor”.

Virusologul Constantin Spânu recomandă vaccinarea și respectarea igienei:

Foarte mult depinde de acea cultură sanitară, în ce măsură valorifică în practică acele forme elementare de a reduce acest risc. Această sarcină nu cade doar pe serviciul medical, cade pe întreaga societate. Mult depinde în ce măsură va fi acoperită cu vaccin.

În contextul creșterii numărului de infectări în municipiul Chișinău a fost instituit pragul de alertă Cod Roșu de COVID-19. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, municipiul Bălți și 19 raioane sunt sub prag de alertă portocaliu, iar în 11 unități administrative, precum și în regiunea transnistreană, este stabilit pragul de alertă Cod Galben. În același timp, doar cinci unități administrative se află sub cod verde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău