Experți britanici au sosit în Iran pentru a participa la modernizarea reactorului nuclear din Arak

  • 14 Octombrie 2019 14:40
Experți britanici au sosit în Iran pentru a participa la modernizarea reactorului nuclear din Arak

Experți britanici au sosit luni în Iran pentru a întreprinde lucrări menite să modernizeze reactorul cu apă grea de la Arak, în centrul țării, a anunțat luni Ambasada Marii Britanii la Teheran, informează AFP, preluat de Agerpres.

Iranul a desfăcut nucleul acestui reactor nuclear pentru a lipi o parte din el cu ciment, după cum preconiza acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran și grupul 5+1 (SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania).

Acest acord, din care SUA s-au retras unilateral în mai 2018, prevede modernizarea reactorului - situat în sud-vestul Teheranului și care poate funcționa fără nucleu - cu ajutorul unor experți străini.

Experți britanici, asistați de o echipă de experți chinezi, "au sosit la Teheran azi pentru a desfășura viitoarele etape de modernizare a reactorului Arak", a anunțat luni Ambasada Marii Britanii într-un comunicat. În timpul acestei vizite de trei zile,"experții vor avea consultări cu Organizația pentru Energie Atomică a Iranului cu privire la ajutorul tehnic internațional" adus proiectului, a adăugat ambasada.

După retragerea SUA din acordul asupra programului nuclear iranian și restabilirea sancțiunilor americane împotriva Iranului, tensiunile dintre Teheran și Washington au escaladat puternic. Londra și Parisul au încercat în septembrie - în zadar - o mediere pentru a permite o întâlnire între președinții iranian și american, Hassan Rouhani și Donald Trump.

Apreciind că europenii sunt incapabili să ajute Iranul să ocolească sancțiunile americane care au cufundat economia iraniană în recesiune, Teheranul a început în mai să se dezangajeze progresiv de la obligațiile sale asumate în cadrul acordului din 2015 și amenință să se dezică și de alte obligații.

La 26 septembrie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Teheranul a lansat procesul de îmbogățire a uraniului în centrifugele sale avansate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău