EXPERȚI | Anul acesta se prevede o diminuare a produsului global agricol care va duce și la diminuarea PIB-ului

  • 04 Iunie 2018 13:50
EXPERȚI | Anul acesta se prevede o diminuare a produsului global agricol care va duce și la diminuarea PIB-ului

Seceta înregistrată în lunile aprilie-mai și care pare să continue și în iunie va avea un impact negativ asupra culturilor agricole și asupra economiei Republicii Moldova în general, afirmă experții. Meteorologii prognozează pentru următoarea săptămână vreme instabilă cu posibile ploi slabe, dar aceste precipitații nu vor ajuta foarte mult la dezvoltarea semănăturilor, spun agricultorii.

Situația din agricultură a avut mereu un impact semnificativ asupra economiei Republicii Moldova și a influențat Produsul Intern Brut, astfel că această perioadă de secetă se va resimți și în statisticile de anul acesta, dar și în bunăstarea agricultorilor, menționează directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco. El a remarcat faptul că lipsa precipitațiilor a afectat în special culturile cerealiere, iar agricultorii nu au prea multe șanse să recolteze roada pe care o estimau.

În multe cazuri, plantele nici nu au reușit să răsară din sol, semănăturile de porumb și floarea-soarelui și cele de primăvară. În zonele unde au fost precipitații nici 20 la sută din semințe nu au răsărit. Chiar să plouă, câmpurile care au avut de suferit, nu cred că își vor reveni și vor avea recoltă. Anul acesta se vede că va fi o diminuare a produsului global agricol care va duce și la diminuarea Produsului Intern Brut”.

Vasile Mârzenco spune că o soluție pe care o cer agricultorii pentru perioada de secetă este permisiunea de a utiliza apele subterane pentru irigare, la fel cum se întâmplă în România și Ucraina, dar acest lucru este interzis în Republica Moldova. El a mai remarcat că dacă se va permite folosirea apelor din lacurile utilizate pentru activități piscicole, așa cum prevede un proiect al Guvernului, acest lucru va ameliora parțial situația agricultorilor. 

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii estimează că acestea vor cădea săptămâna aceasta, dar în cantități nesemnificative. Ghenadie Roșca, șeful Centrului de prognoze meteo spune:

„Până pe 11 iunie ne așteptăm să avem o instabilitate în atmosferă, dar aceasta se va caracteriza prin descărcări electrice și izolat prin ploi, dar acestea vor cantitativ de la slabe până la moderate. Cu excepția zilelor de 7 și 8 iunie, când în general nu se așteaptă precipitații.”

Temperaturile pe timp de zi vor atinge maxime de până la 29 de grade în următoarea săptămână, iar pe timp de noapte – până la 18 grade Celsius, mai arată datele Centrului de prognoze meteo.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău