Experți | Anul 2022 va aduce un șir de provocări economice, cât și sociale Republicii Moldova

  • 24 Ianuarie 2022 13:56
Experți | Anul 2022 va aduce un șir de provocări economice, cât și sociale Republicii Moldova

Anul 2022 va aduce un șir de provocări economice, cât și sociale Republicii Moldova, unele dintre acestea determinate de situația internațională, dar pentru care vor fi necesare soluții la nivel local. Prețurile la produsele energetice vor continua să se mențină la un nivel înalt, provocând și scumpirea altor produse, situația geopolitică regională este incertă, economia se va tempera, iar situația demografică va continua să se înrăutățească, astfel că în curând economia va fi nevoită să atragă muncitori străini. Acestea sunt o parte dintre predicțiile pentru acest an, realizate de experți în diferite domenii, în cadrul unui studiu prezentat de IDIS Viitorul, transmite Radio Chișinău.

Procesele din Republica Moldova vor fi în mare măsură determinate de cele la nivel internațional, pornind de la tensiunile geopolitice din Ucraina, până la prețuri și evoluția economiei, potrivit autorilor studiului. În domeniul energetic, este puțin probabil ca Republica Moldova să ajungă în acest an la un acord cu Gazprom în privința datoriilor istorice. În același timp, prețurile mari la resursele energetice se vor menține, ceea ce va duce și la alte scumpiri, anticipează expertul în domeniul energetic, Ion Muntean.

Mai multe state vor începe să-și stabilească rezervele în a doua jumătate a anului. Fiind cererea mare, prețurile mari se vor menține, sau vor scădea nesemnificativ. Creșterea prețurilor la resursele energetice va genera scumpiri și pentru alte produse și servicii.  


După ce economia și-a revenit în urma crizei din 2020, în anul curent creșterea va fi temperată, susține economistul Veaceslav Ioniță. În același timp, el atrage atenția asupra agravării problemei demografice. În acest an, numărul tinerilor apți de muncă de până la 35 de ani va ajunge mai mic decât cel al persoanelor de peste 60 de ani, iar tendința se va menține și în următorii ani. Din cauza scăderii forței de muncă și a migrației în curând Republica Moldova va fi nevoită să atragă muncitori străini, avertizează Veaceslav Ioniță.

Statul a fost nevoit în 2017  să relaxeze politică migrațională pentru forța de muncă. Eu cred că în curând vom fi nevoiți să o relaxăm și mai tare, astfel încât în următorii ani să atragem vreo 50.000 de muncitori străini în Republica Moldova, iar este este o cifră destul de rezervată.


Problemele sistemice din sănătatea publică se vor accentua în anul 2002, iar efectele acestora vor deveni și mai presante, prognozează experta în politici de sănătate, Rodica Gramma. Ea menționează că emigrarea lucrătorilor medicali va reduce și mai mult accesul populației la servicii de sănătate, iar vulnerabilitatea economică va afecta sănătatea populației, fiind necesară reformarea serviciilor și resurselor alocate domeniului sănătății publice .

Studiul, realizat la comanda IDIS Viitorul, mai examinează și tendințele și așteptările din domeniul justiției și combaterii corupției, securității naționale și regionale, relațiilor cu vecinii, descentralizarea administrativă și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău