Experți americani: România e o țintă a Rusiei

  • 11 Februarie 2016 12:27
Experți americani: România e o țintă a Rusiei

La Bruxelles s-a vorbit astăzi mult despre securitatea la Marea Neagră. În zonă există îngrijorări serioase de securitate, iar NATO le analizează permanent, spune șeful alianței.

O analiză făcută de Center for European Policy Analysis de la Washington spune însă că NATO și SUA au neglijat nepermis Marea Neagră. O neglijență de care Rusia a profitat. Acum, spun experții americani, România și Bulgaria sunt vulnerabile la politicile agresive ale Moscovei, transmite Digi24.

„Ascensiunea militară și non-militară a Rusiei ridică amenințări față de cele două state membre NATO, România și Bulgaria, în condițiile în care capacitățile sale navale sunt superioare capacităților de apărare maritime și aeriene ale ambelor țări. (...) O neglijare a flancului de securitate la Marea Neagră de către Vest și succesul Moscovei în capturarea sau neutralizarea litoralului de est și nord au expus din ce în ce mai mult România și Bulgaria la presiunea Moscovei”, arată CEPA.

Rusia are o strategie bine pusă la punct, spun analiștii și experții americani. Ei spun că Moscova „se bazează pe elementul-surpriză, pe camuflaj, disimulare și pe slăbiciunile și lipsa de pregătire a adversarilor”.

„În ceea ce privește România, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latentă a "României Mari", pentru a promova dispute regionale cu Moscova și Ucraina, poate să infiltreze sabotori, să orchestreze proteste și să susțină acțiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui în Transilvania”, se arată în analiza CEPA.

Potrivit aceluiași raport, în fața unei astfel de politici agresive, România și Bulgaria sunt victime sigure dacă luăm în calcul dotările armatelor din cele două țări aflate până în 89 sub sfera de influența a URSS.

„Cu o capacitate limitată de proiecție a forței, în afara exercițiilor periodice NATO de la Marea Neagră, România nu este pregătită să facă față unei Mări Negre puternic militarizate, care ar pune în pericol căi comerciale și resurse energetice. (...) Forța navală a României este centrată pe câteva fregate vechi susținute de șase corvete. Capacitățile militare depășite și reforma lentă a sistemelor de apărare antiaeriene, antirachetă și antinavale pur și simplu îi oferă un bonus Moscovei”, se arată în raport.

Potrivit analizei, politica agresivă a Rusiei poate aduce în România, pe lângă riscurile politice și militare, și unele de securitate energetică.

„Există și pericolul de perturbare a explorării resurselor naturale din Marea Neagră de către România, fie prin hărțuire, fie prin litigiu privind apele teritoriale revendicate de Rusia de când a anexat Crimeea. În plus, turismul și comerțul prin porturile Constanța, Varna și altele la Marea Neagră sau de-a lungul Dunării poate fi perturbat”, potrivit experților americani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău