EXPERȚI | Amendamentele la Codul Audiovizualului, votate după ce la nivelul conducerii PD au survenit probleme cu Rusia
-
09 Decembrie 2017 09:25
Amendamentele la Codul Audiovizualului, votate de Parlament care, potrivit politicienilor, au menirea să combată propaganda rusă în Republica Moldova sunt binevenite, dar tardive. Unii experți atrag, însă, atenția la contextul în care au fost votate aceste modificări, după ce la nivelul conducerii Partidului Democrat au survenit probleme cu Federația Rusă.
Modificările la Codul Audiovizualului, votate ieri în două lecturi de Parlament, permit radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Deși în lege nu este stipulat expres că sunt interzise anumite programe, produse în Federația Rusă, în mare parte, modificările se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această țară nu a ratificat Convenția Europeană care stabilește reguli comune de difuzare a informațiilor.
Inițiativa promovată de PD ca măsură împotriva propagandei rusești a stârnit controverse atât în rândul deputaților, cât și a experților media, întrucât liderul acestui partid, Vladimir Plahotniuc, deține principalul post de propagandă al Kremlinului.
Această lege va funcționa doar pe o parte a teritoriului Republicii Moldova, atenționează directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, referindu-se la regiunea găgăuză. Totodată, el crede că aceste modificări ar fi o încercare a președintelui PDM de a-și regla niște conturi personale cu Federația Rusă, spune Petru Macovei.
„Cred că domnul Plahotniuc și-a dorit cumva să șantajeze Federația Rusă cu acest proiect de lege și din moment ce relațiile s-au înrăutățit, acest proiect a fost readus pe tapet și votat în timp record, însemnând că a fost o situație de forță majoră. Din păcate această situație de forță majoră nu este pentru interesul public al Republicii Moldova, ci pentru interesul personal și de business al lui Vladimir Plahotniuc. Am impresia și chiar certitudinea că propaganda externă rusească va fi înlocuită cu propagandă internă moldovenească”, a declarat Petru Macovei.
Expertul Vlad Țurcanu, fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, subliniază importanța limitării propagandei în mass media, însă susține că aceste măsuri au fost luate cu întârziere.
„Fără îndoială limitarea accesului propagandei în Republica Moldova este o chestiune extrem de importantă, dar contextul în care s-a luat această decizie în Parlament ne sugerează faptul că PDM s-a alertat doar după ce la nivelul conducerii formațiunii au intervenit aceste probleme majore cu Federația Rusă. Așa încât putem spune că este o consecință a unor disfuncționalități în relația aproape personală a celor de la șefia partidului cu Federația Rusă și nu o dorință de a salvgarda spațiul audiovizual, puternic afectat de modul în care se manifestă presa rusească în Republica Moldova. Este o decizie tardivă. Urmează să vedem care vor fi consecințele acestei legi, pentru că într-o campanie electorală care stă să înceapă în 2018, ponderea propagandei Federației Ruse va rămâne importantă”, a declarat Vlad Țurcanu.
Menționăm că autorii amendamentelor la Codul Audiovizualului argumentează că acestea au menirea de a securiza spațiului informațional al Republicii Moldova. Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a subliniat ieri, în mod special, că niciun post de televiziune nu va fi închis, iar emisiunile de divertisment și filmele produse în Federația Rusă vor rămânea în grilă.
La rândul său, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragos Vicol, susține că, până la intrarea în vigoare a legii, CCA trebuie să găsească o modalitate de aplicare a ei astfel încât să nu perturbeze interesele cetățenilor.