Experți | Amânarea tranziției la televiziunea digitală este cauzată de factorul politic

  • 28 Ianuarie 2020 15:08
Experți | Amânarea tranziției la televiziunea digitală este cauzată de factorul politic

Trecerea la televiziunea digitală terestră ar putea fi din nou amânată. Potrivit deputatului socialist Adrian Lebedinschi, care prezidează comisia pentru mass-media, autoritățile nu sunt pregătite să asigure populația cu echipamentul necesar. De altă parte, întreprinderea de stat Radiocomunicații este gata să finalizeze tranziția, iar unii deputați și experți consideră că tergiversarea este una politică.

Trecerea la televiziunea digitală le-ar permite spectatorilor să aibă acces gratuit la mai multe surse de informare din R. Moldova, aproximativ 20 de canale TV, dacă au televizoare moderne sau dacă își instalează convertoare externe la televizoarele mai vechi. Semnalul este transmis printr-un sistem multiplex care face posibilă încorporarea mai multor canale TV pe aceeași frecvență. Iar, întreprinderea de stat Radiocomunicații are capacitatea să pună în funcție trei multiplexoare care să acopere 95 la sută din suprafața Republicii Moldova.

Problema cea mai mare este prețul exagerat impus radiodifuzorilor, de 6000 de euro lunar, afirmă directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Din cauza că piața media nu este liberalizată, doar acele televiziuni favorizate politic au avut posibilitatea să se conecteze la multiplexoare și să emită în format digital, constată expertul.

„Televiziunile din R. Moldova nu își pot permite așa ceva. Cred că Guvernul R. Moldova ar trebui să optimizeze foarte mult aceste cheltuieli. Sunt absolut convins că acest lucru este posibil. Ar trebui să existe politici de a stimula diversitatea în aceste multiplexe.”, a declarat Petru Macovei.

Dacă în martie 2020, se va trece la sistemul digital, emiterea în frecvențe analogice va fi întreruptă. Președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, a declarat pentru media-azi.md că acest lucru ar lăsa 20 la sută din populație fără acces la informație.

Totuși, deputatul Lilian Carp, declară că din punct de vedere tehnic totul este gata și că pentru familiile social vulnerabile sunt pregătite convertoarele necesare, ultimul set cumpărat conținând aproximativ 50 000 de unități. Totul se datorează faptului că acum o lună, un canal afiliat președintelui Igor Dodon, a câștigat concursul pentru una din cele două frecvențe analogice naționale care erau libere, susține Lilian Carp.

„Tot aud de la el (n.r. Adrian Lebedinschi) din luna octombrie, că trebuie să amânăm chiar dacă după aceea am discutat cu reprezentanți întreprinderii și au spus că nu sunt motive de amânare. La mijloc este doar factorul politic. Ei doresc să aibă acoperire națională pentru câteva televiziuni în perspectiva alegerilor prezidențiale.”,  a spus Lilian Carp.

Termenul inițial era anul 2015, ulterior a fost prelungit până în 2017, în același timp cu alte state care au semnat acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră, iar mai târziu perioada limită a fost stabilită pentru 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău