EXPERȚI | Alocarea banilor de la bugetul central autorităților locale, pe criterii politice, continuă să fie o practică obișnuită. Este necesară aplicarea de acțiuni bine gândite și sistematice pentru a anihila acest fenomen

  • 16 Noiembrie 2021 13:56
EXPERȚI | Alocarea banilor de la bugetul central autorităților locale, pe criterii politice, continuă să fie o practică obișnuită. Este necesară aplicarea de acțiuni bine gândite și sistematice pentru a anihila acest fenomen

Alocarea banilor de la Bugetul central autorităților locale, pe criterii politice, continuă să fie o practică obișnuită în Republica Moldova, chiar dacă fenomenul este în scădere după schimbarea guvernării în anul 2019, constată autorii studiului „Clientelismul politic și investițiile publice locale: evidență, riscuri și soluții”, prezentat astăzi. Experții consideră necesară aplicarea de acțiuni bine gândite și sistematice pentru a anihila acest fenomen. 

Studiul, realizat de experți ai Institutului de Proiecte și Reforme Europene și ai Centrului Analitic ”Expert-Grup” constată că în Republica Moldova primăriile conduse de reprezentanți ai partidului aflat la guvernare continuă să fie favorizate prin transferuri de la bugetul central. Acest fenomen era mai vizibil în anii 2018-2019, când sumele alocate localităților conduse de exponenți ai guvernării erau și de aproape trei ori mai mari, raportat la numărul de locuitori, în comparație cu cele reprezentate de opoziție.

Chiar dacă diferența s-a redus în ultimii ani,potrivit estimărilor, localitățile cu primari care sunt reprezentanți ai partidelor de guvernământ, conform bugetului de stat pe 2021, vor beneficia de transferuri interbugetare cu 40% mai mari decât cele care au administrații neafiliate cu guvernul.

Experții explică aceasta prin faptul că repartizarea transferurilor pentru cheltuielile de capital nu este reglementată corespunzător și recomandă măsuri care să reducă acest fenomen. 

„Să nu așteptăm ca clientelismul politic să se diminueze de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Sunt necesare acțiuni planificate și implementate în mod sistematic. Noi am observat că clientelismul politic nu este un fenomen observat doar în statele în curs de dezvoltare, de aceea este necesar să existe un sistem bine gândit pentru a reduce impactul acestuia”, a afirmat expertul IPRE, Stas Ghilețchi, unul dintre autorii studiului.

Situația este agravată și de centralizarea fiscală excesivă, și în pofida faptului că aleșii locali bat alarma de mai mulți ani, lucrurile nu par să se schimbe, a menționat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, Viorel Furdui.

„Centralizarea excesivă a tuturor fondurilor, lipsa descentralizării financiare, sunt printre cauzele apariției tentațiilor la nivel politic de a folosi banul public în scopuri înguste de anumite grupe de interese. Ministerul Finanțelor, din păcate, din câte vedem din politica fiscală pentru 2022, nu are de gând să avanseze pe domeniul descentralizării financiare”, consideră Viorel Furdui. 

Studiul privind clientelismul politic în gestionarea fondurilor publice este la a treia ediție. Experții analizează acest fenomen începând cu anul 2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău