EXPERȚI: Alegerile anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale. Nu există niciun motiv legal care ar permite tehnic, la momentul de față, dizolvarea Parlamentului

  • 12 Mai 2020 13:50
EXPERȚI: Alegerile anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale. Nu există niciun motiv legal care ar permite tehnic, la momentul de față, dizolvarea Parlamentului

Probabilitatea organizării de alegeri parlamentare anticipate în acest an este tot mai vehiculată în ultima perioadă, odată cu plecarea mai multor deputați din componența majorității parlamentare. Deși, potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de încheierea mandatului șefului statului, Igor Dodon susține că ar exista o asemenea posibilitate, lucru negat de experți.

Igor Dodon a chemat ieri partidele parlamentare să meargă în anticipate dacă nu pot găsi un numitor comun de colaborare în actuala componență a Legislativului. Potrivit acestuia, deși Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat ale președintelui, ar exista interpretări ale Curții Constituționale care ar permite acest lucru.

Fostul judecător constituțional Victor Pușcaș susține însă că interpretările Curții la care ar face referire Igor Dodon nu mai sunt valabile după revenirea la procedura de alegere a președintelui prin vot direct.

Potrivit Constituției, mandatul președintelui durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. De asemenea, Legea Supremă stabilește că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului șefului statului. Igor Dodon a depus jurământul la 23 decembrie 2016, ceea ce înseamnă că după 23 iunie, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Pentru dizolvarea Parlamentului trebuie să fie întrunite anumite condiții, sau timp de trei luni să fie blocată procedura de adoptare a legilor, sau să nu poată fi ales guvernul. Pentru această procedură, Constituția oferă între 45 de zile și trei luni.

Având în vedere că suntem deja în data de 12 mai, nu există nicio posibilitate pentru a iniția procedura de dizolvare a Parlamentului până la 23 iunie, constată expertul în domeniul electoral al Asociației Promo-Lex, Pavel Postică. În acest condiții, eventuale alegeri parlamentare anticipate nu pot fi organizate pe parcursul acestui an.

„Din aceste considerente, eu consider că nu există niciun motiv legal care ar permite tehnic, la momentul de față, dizolvarea parlamentului. Alegerile anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale”.

Amintim că în ultima perioadă mai mulți deputați ai Partidului Democrat au părăsit formațiunea, iar potrivit unor politicieni, sciziunea va continua, astfel încât actuala coaliție PSRM-PDM ar putea rămâne fără majoritate parlamentară. Liderii PAS și Platformei DA admit posibilitatea formării unui nou guvern, dar resping ideea unei coaliții cu blocul „Pro Moldova” și deputații Partidului Șor, fără de care nu ar avea majoritatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău