Experți ai Băncii Mondiale recomandă înăsprirea sancțiunilor pentru nedepunerea declarațiilor de avere
-
29 Ianuarie 2019 19:46
Dmytro Kotlyar, consultant la Banca Mondială, recomandă îmbunătățirea legislației, pe partea sancțiunilor pentru nedepunerea în termen a declarațiilor de avere și interese personale sau depunerea acestora cu încălcări. Sugestiile au fost făcute, marți, la un atelier desfășurat la Biroul Băncii Mondiale din Moldova, despre utilizarea declarațiilor electronice ale funcționarilor publici de către societatea civilă și mass-media, transmite IPN.
Sistemul electronic de depunere a declarațiilor de avere și interese a fost lansat în 2017, cu suportul financiar al Băncii Mondiale, iar din ianuarie 2018 a devenit obligatoriu. Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a menționat că atât în Moldova, cât și în Ucraina, Banca Mondială a sprijinit tranziția la fișierele electronice. Ca parte a proiectului, se vrea înăsprirea sancțiunilor pentru încălcările ce vizează procesul de depunere a declarațiilor.
David Bernstein, specialist principal în sectorul public la Banca Mondială, a menționat că lupta cu corupția este prioritară în regiune, iar sistemul de declarare a averilor este parte componentă a acestui efort. El a mai spus că se cere o relație bună de colaborare pe această filieră între anchetatori, ONG-uri și mass-media.
Denis Bihus, jurnalist de investigație din Ucraina, a relatat despre experiența țării sale. Potrivit jurnalistului, după ce s-a lansat sistemul electronic de declarare a averilor s-a deschis accesul la aceste declarații și alte registre de stat. Jurnaliștii au acum posibilitatea să reverifice informația în registrul imobilelor, cel de proprietate și cel al persoanelor juridice. Jurnalistul povestește că primul an a fost un adevărat șoc pentru comunitatea ucraineană, deoarece a avut acces la multe date „și toate legendele despre valizele cu bani au primit o confirmare”. După un an, jurnaliștii au început să se concentreze nu pe ce se declară, ci pe ceea ce este tăinuit.
Începând cu 1 ianuarie 2018, subiecții declarării sunt obligați să-și depună declarațiile exclusiv în formă electronică, prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate.