Experți | Adunarea Națională „Moldova Europeană” este justificată, întrucât cursul pro-european al R. Moldova a fost deseori pus sub semnul întrebării de către forțele pro-ruse de opoziție

  • 11 Aprilie 2023 12:49
Experți | Adunarea Națională „Moldova Europeană” este justificată, întrucât cursul pro-european al R. Moldova a fost deseori pus sub semnul întrebării de către forțele pro-ruse de opoziție

Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Maia Sandu pentru 21 mai, este justificată, întrucât cursul pro-european al Rep. Moldova a fost deseori pus sub semnul întrebării de către forțele pro-ruse de opoziție, sunt de părere analiștii. Între timp, unele voci nu exclud faptul că această acțiune ar comporta un caracter electoral, în contextul în care în 2024 au loc alegeri prezidențiale, transmite Radio Chișinău.

Necesitatea unei asemenea acțiuni este justificată, întrucât cursul pro-european nu o singură dată a fost pus sub semnul întrebării de către opoziția pro-rusă din Rep. Moldova, a declarat analistul politic, Anatol Țăranu, pentru Radio Chișinău.

„Pe de altă parte, este nevoie de a da un răspuns prompt opoziției antieuropene și opoziției pro-ruse, care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, iar o mare Adunare Națională în susținerea cursului european ar fi și o manifestare a mobilizării segmentului pro-european a Rep. Moldova, care este majoritar și care cumva în acești ani au stat în umbră pe fundalul manifestărilor din stradă pe care le organiza în speță Partidul Șor”, spune Țăranu.

La rândul său, analistul Veaceslav Berbeca susține că prin acest mod, Maia Sandu vrea să se afirme în raport cu grupările, la care s-a referit în discursul său, care se opun integrării europene și care nu sprijină interesele Rep. Moldova. Prin această adunare se încearcă o consolidare a societății, în special a cetățenilor care sprijină parcursul european, mai consideră expertul.

„Nu putem exclude, în același timp, că ar fi și o încercare a Maiei Sandu de a se pronunța pentru a participa la un al doilea mandat, mă refer la cel prezidențial, pentru că la anul viitor avem alegeri. După mine, este o încercare cu bătaie mai lungă, pe care Maia Sandu încearcă, după mine, să o folosească inclusiv în scopuri electorale”, a menționat Berbec.

Luni seara, Președinta Maia Sandu a chemat cetățenii să vină la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care se va desfășura pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Prin această adunare, potrivit șefei statului, se va manifesta decizia cetățenilor de fi parte a familiei europene. Maia Sandu a îndemnat și partidele politice, care au viziuni pro-europene, să se alăture acestei acțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău