EXPERȚI | Admiterea în traficul internațional a automobilelor din stânga Nistrului este o cedare premeditată, conștientă și fără precedent din partea Chișinăului

  • 03 Septembrie 2018 15:15
0%
00:00:00
00:00:00

Admiterea în traficul internațional a automobilelor din stânga Nistrului, cu numere de înmatriculare neutre, fără simbolica R. Moldova, este o cedare fără precedent din partea Chișinăului, în raport cu Tiraspolul. Potrivit analiștilor, această decizie, intrată în vigoare la 1 septembrie, fortifică ideea statalității regiunii transnistrene și îndepărtează și mai mult orice perspectivă de soluționare a conflictului transnistrean în interesul integrității R. Moldova.

Proprietarii de mijloace de transport, domiciliați în regiunea transnistreană, pot solicita de acum la birourile de înmatriculare, deschise la Tiraspol și Râbnița, numere de înmatriculare neutre, care le permite circulația în traficul rutier internațional. Este o cedare premeditată, conștientă, neargumentată și fără precedent din partea Chișinăului, susține fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu. El a declarat pentru Radio Chișinău că decizia respectivă este un atac la suveranitatea și integritatea economică și politică a R. Moldova.

”Pe timp de pace, pe o parte a teritoriului R. Moldova se admite utilizarea unui sistem de înmatriculare care nu are nimic cu sistemul oficial utilizat în dreapta Nistrului. Chișinăul avea posibilitatea să insiste ca poate doar să fie eliberate plăcuțe cu simbolică regională, însă integral înregistrarea să se facă în dreapta Nistrului. Acest lucru nu ar fi condiționat divizarea sistemului de stat de înmatriculare a transportului auto și a controlului”, spune Ion Leahu.

Fermierii care au obținut dreptul de a-și prelucra terenurile arabile din stânga Nistrului, și școlile românești care au obținut posibilitatea să achite o chirie mult mai mica pentru clădirile în care activează în schimbul acestor cedări nu sunt decât niște ”pași nesiguri” în opinia lui Ion Leahu. 

Prin semnarea acordului cu așa numitele autorități de la Tiraspol, se recunoaște un regim vamal diferit de regimul din R. Moldova, lucru care nu se admite nici măcar în statele federative susține directorul de programe la Expert-Grup, Sergiu Gaibu. Analistul s-a referit și la alte riscuri economice la care se expune Chișinăul prin această decizie.

„Automobile care circulau preponderent pe malul drept al Nistrului, dar înregistrate în regiunea transnistreană, au fost și până acum. Cu acordarea acestui drept beneficiile cresc, și respectiv intențiile de a beneficia de aceste beneficii vor crește semnificativ. Cunoscând faptul că regimul din regiunea Transnistreană este corupt, și la noi există problema corupției, respectiv astfel de situații cel mai probabil se vor repeta, și se vor intensifica. Acest lucru va duce indiscutabil la un prejudiciu semnificativ bugetului de stat în ceea ce privește importul de autovehicule”, susține Sergiu Gaibu. 

Deși decizia respectivă a fost prezentată de autorități ca un succes în relația Tiraspol-Chișinău, expertul Sergiu Gaibu pune la îndoială faptul că aceasta ar fi în interesul  R. Moldova. Potrivit lui, acordul consolidează separatismul și este un atac direct la securitatea economică a țării.

Amintim că de la 1 septembrie posesorii de mașini din regiunea transnistreană pot primi plăcuțe neutre de înmatriculare și sunt admiși în traficul internațional. Decizia protocolară a fost semnată de Chișinău și Tiraspol la începutul acestui an.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău