EXPERȚI | „90% din persoanele menționate în Kroll 2, cel mai probabil, nu vor fi investigate”

  • 12 Ianuarie 2018 10:58
EXPERȚI | „90% din persoanele menționate în Kroll 2, cel mai probabil, nu vor fi investigate”

Raportul Kroll 2 nu oferă răspunsuri complexe și univoce despre toate perioadele în care a avut loc furtul miliardului, constată experții Transparency International-Moldova într-un raport de analiză a rezumatului raportului companiei britanice.

Potrivit studiului, pentru a da răspuns la toate întrebările legate de principalul furt din sistemul bancar moldovenesc e nevoie de implicarea activă a organelor competente de investigații din Republica Moldova cu atragerea instituțiilor abilitate cu funcții similare de peste hotare. Experții TI-Moldova observă că în ultimul timp poate fi observat caracterul regional al aplicării acelorași scheme/inginerii financiare în țări vecine: Ucraina, Letonia, Rusia, unde apar nume cunoscute de instituții bancare și agenți economici, destinații jurisdicții off-shore, pe fundalul inacțiunii autorităților naționale, scrie Anticorupție.

În raportul publicat, TI-Moldova se referă la declarația premierului Pavel Filip că „90% din aceste nume (ale persoanelor menționate în raportul Kroll) sunt oameni absolut onești,...dar care au fost pur și simplu în acest circuit”. Experții cred că declarațiile premierului ar putea explica, pe de o parte, tărăgănarea publicării raportului Kroll 2 și a investigațiilor care puteau fi pornite în baza primului raport, iar pe de altă parte, ar putea fi interpretate ca o indicație de inacțiune pentru instituțiile de investigație și urmărire pentru viitor. „Cele  «90% din aceste nume», cel mai probabil, nu vor fi investigate, chiar dacă se regăsesc în materialele puse la dispoziția autorităților (BNM) de către compania Kroll în baza documentelor confirmative colectate, nu doar a celor oferite de autorități”, se menționează în studiu.

Autorii analizei cred că declarațiile premierului Filip, dar și acționarea în judecată a companiei Kroll de către avocații lui Ilan Șor înainte de publicarea sintezei raportului Kroll 2, ar putea vorbi despre existența unor acțiuni concertate în baza „scurgerii” informațiilor din raport în favoarea grupurilor de interese vizate în el.

Un alt detaliu remarcat este că până acum companiei Kroll nu i-au fost oferite o serie de documentele solicitate. Ca rezultat, nu a fost posibilă analiza multor informații relevante. Dacă investigațiile vor continua, analiza acestor informații ar putea duce la identificarea altor grupuri și tranzacții importante. 

Detalii pe anticoruptie.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău