Experți: „Unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova este conectarea definitivă la spațiul european”

  • 15 Iulie 15:25
Experți: „Unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova este conectarea definitivă la spațiul european”

Aderarea la UE este viitorul nostru, iar unica șansă de dezvoltare este să ne conectăm definitiv la spațiul european, susțin experți în cadrul unei dezbateri IPN la tema „Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării”. În același timp, experții atenționează asupra riscurilor venit din partea Federației Ruse pentru parcursul de aderare europeană a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Avantajele integrării europene pentru cetățeni sunt enorme, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. El a subliniat că din fonduri europene au fost reparate drumuri, școli, apeducte din localități. În opinia președintelui CALM, aderarea la UE este viitorul Republicii Moldova și trebuie să ne conectăm definitiv la spațiul european.

În Rep. Moldova peste 80% din primari întotdeauna au conștientizat beneficiile și au fost orientați, în mare parte, pro-european. Deși, unii în campanie manifestau alte viziuni, pe parcursul realizării mandatului lor, când au fost puși în situația să aducă finanțare, să scrie un proiect, să discute, să manifeste o atitudine civilizată cu donatorii, au observat că nu sunt alte soluții. O mare parte din autoritățile publice locale de nivelul întâi înțeleg importanța acestui proces de aderare”, susține Viorel Furdui. 

Primul beneficiu al apropierii de UE se referă la schimbarea calității vieții oamenilor, a spus și directoarea Asociației pentru Politica Externă, Natalia Stercul.

„Este vorba, cu adevărat, despre un nou nivel al calității vieții și despre crearea posibilităților pentru cetățeni, așa încât să beneficieze de elementele acestei bunăstări, pentru ei și familiile lor”, a afirmat Natalia Stercul.

Expertul Watch Dog, Andrei Curăraru a punctat în același context că, pe lângă bunăstare, în UE, unde funcționează justiția, conflictele se rezolvă în mod civilizat, nu armat.

„Salariile în statele care se integrează în Uniunea Europeană cresc de 2-3 ori. Circa 30% din veniturile fermelor vin de la Uniunea Europeană. În mediu, pe hectar, în Uniunea Europeană anul trecut un fermier a primit 250 de euro. O problemă sensibilă pentru noi pensiile gastarbeiterilor noștri, ar putea fi plătite în Rep. Moldova, o categorie mare de cetățeni care ar putea să revină acasă, după ce își realizează cariera în altă parte, posibilități de deschidere a micilor afaceri prin intermediul granturilor care nu se întorc înapoi, proiecte regionale și dezvoltarea localităților mici, care, în prezent, în Rep. Moldova sunt mai puțin favorizate, dar care ar putea beneficia de proiecte de infrastructură, drumuri, asigurarea cu  caracteristică Rep. Moldova la moment, mai bine de 60 de ani între statele UE nu a fost război. Acolo unde funcționează bine comerțul și justiția conflictele se rezolvă în mod civilizat, ci nu cu arma în mână”, a spus Andrei Curăraru. 

Expertul  a mai atras atenția asupra riscurilor în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, venite, în special, din partea Federației Ruse. Printre acestea se numără destabilizările în procesele electorale, coruperea electorală, organizarea unor proteste violente, dar și alte provocări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău