Experți: „Războiul de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina influențează într-un mod fără precedent dinamica mediului de securitate regional și internațional”

  • 27 Octombrie 2022 14:30
Experți: „Războiul de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina influențează într-un mod fără precedent dinamica mediului de securitate regional și internațional”

Războiul de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina influențează într-un mod fără precedent dinamica mediului de securitate regional și internațional, au declarat experți din mai multe țări în cadrul conferinței cu genericul „Securitatea regional în contextual soluționării conflictelor înghețate”. Astfel, necesitatea unor studii științifice consacrate conflictelor înghețate, privite atât sub aspectul gradului de periclitare a sistemelor de securitate, cât și din perspectivă istoriografică, au drept scop identificării soluțiilor pașnice pentru menținerea păcii în regiunile secesioniste, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova este o țară cu un conflict înghețat de 30 de ani, iar în contextul regional actual, regiunea separatistă transnistreană reprezintă o amenințare la suveranitatea țării, atâta timp cât acest teritoriu ar colabora mai mult cu autoritățile pro-ruse, decât cu cele ale Rep. Moldova, a susținut expertul din România, Dr. Ion Giurcă:

„Evenimentele recente, faptul că rachete lansate din Marea Neagră de către armata Federației Ruse au tranzitat acest spațiu, demonstrează că acest teritoriu al țării este într-o zonă cu potențial conflict. Este generată și de așa-zisă prezența militară rusă de dincolo de Nistru, în Transnistria, un teritoriu care aparține sau care este parte componentă a Rep. Moldova, scăpat de sub control și administrat de către autoritățile de la Tiraspol care lucrează mai mult în consonanță cu interesele Rusiei decât cu interesele R. Moldova”, transmite  Ion Giurcă.

Moldovenii nu sunt pregătiți de un conflict armat și ar trebui să pună mai mult accent pe discuții și întâlniri cu specialiști din diverse domenii pentru a găsi o soluție ca să nu sufere mai mulți oameni, a declarat pentru Radio Chișinău, fostul ministru al apărării Vitalie Marinuță:

„Toate războaiele le încep politicienii, dar le conduc militarii, dar într-un final le suferă oamenii. Ca să fie suferința mai mică ar trebui să fie o conlucrare destul de strânsă între politic, știință și militari. Și iată noi aici avem și politicieni care, sper să asculte recomandările cercetătorilor, dar și militari care vor veni cu recomandări din teren”, transmite  Vitalie Marinuță.

Prezent la eveniment, Dr. Șerban Filip Cioculescu de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară de la București, a spus că zonele separatiste nu au nici o șansă să reziste independent. Acest fel de conflicte sunt prezente pentru că s-au cultivat nostalgii micro-naționaliste, o formă de manipulare pentru populația din astfel de regiuni, a spus expertul.

Ex-vicepremierul pentru reintegrare George Bălan  a menționat că de la începutul războiului în Ucraina, realitatea din regiune s-a schimbat foarte mult, atât pentru autoritățile de la Tiraspol, cât și pentru cele de la Chișinău. Faptul că Rep. Moldova are un statut neutru, nu înseamnă că autoritățile moldovenești nu ar trebui să acorde atenție la sistemele de autoapărare. Totodată, George Bălan amintește cât de periculoasă este propaganda și că aceasta a fost intens utilizată de către Federația Rusă încă de la căderea Uniunii Sovietice.

Cercetătorul Alex Cosmescu a vorbit despre conflictele moștenite din Uniunea Sovietică și de apariției conștiinței naționale. ”Dacă ne referim la situația Rep. Moldova nu există o diferență etnică între stânga și dreapta Nistrului, ci percepția de apartenență la o cultură”, a concluzionat Alex Cozmescu.

Conferința a fost organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară și a întrunit experți din Rep. Moldova, România, Letonia, Polonia și Georgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău