Experți: Posturile rusești, un pericol real pentru securitatea informațională

  • 16 Iunie 2014 15:13
Experți: Posturile rusești, un pericol real pentru securitatea informațională

Unele posturi de televiziune rusești care sunt retransmise în Republica Moldova reprezintă un pericol real pentru securitatea informațională a țării, au constat experții în domeniu în urma monitorizării a cinci canale rusești.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului care de asemenea a monitorizat posturile respective confirmă că există încălcări, iar săptămâna aceasta va prezenta propriile concluzii. De asemenea, Asociația Presei Independente care a efectuat monitorizările, constată că și mass-media din Republica Moldova deseori recurge la manipulări sau chiar la încălcarea legislației. 

Asociația Presei Independente a monitorizat pe parcursul unei săptămâni modul în care cele cinci posturi de televiziune rusești au reflectat evenimentele din Ucraina. Toate acestea au difuzat materiale părtinitoare, tendențioase și manipulatoare, potrivit experților. În special, în acest sens s-au remarcat posturile RTR și Rossia 24. Această situație reprezintă un pericol și pentru securitatea informațională a Republicii Moldova, deoarece mulți cetățeni moldoveni se informează, în exclusivitate, de la posturile din Federația Rusă, a remarcat directorul executiv al API, Petru Macoivei.

Asociația Presei Independete a monitorizat pe parcursul a trei luni și un șir de instituții mass-media autohtone și a constatat că aproape toate recurg la manipulare, nu respectă pluralismul de opinii și se conduc de interesele patronilor și nu ale publicului.

Consiliul Corodonator al Audiovizualului monitorizează periodic posturile de televiziune și radio și le sancționează pe cele care comit încălcări, a declarat postului nostru de radio președintele instituției Marian Pocaznoi. El a mai anunțat că CCA va publica în curând și propriul raport de monitoirzare a celor 5 posturi TV din Rusia și a confirmat că există nereguli.

API îi recomandă CCA să aplice sancțiuni mai grave posturilor rusești dacă vor fi înregistrate abateri, inclusiv să interzică difuzarea buletinelor de știri și ale emisiunilor de dezbateri politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău