EXPERȚI: Moldova Gaz generează INTENȚIONAT pierderi, care sunt achitate ulterior de cetățeni

  • 30 Iunie 2016 14:30
EXPERȚI: Moldova Gaz generează INTENȚIONAT pierderi, care sunt achitate ulterior de cetățeni

Mai mulți experți în energetică acuză autoritățile statului dar și unii furnizori de energie că ar duce o politică îndreptată spre subminarea securității energetice a Republii Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă aceștia au învinuit Moldova Gaz că ar face interesele Moscovei și Tiraspolului, generând pierderi care mai apoi sunt puse pe seama cetățenilor simpli. Totodată experții au insistat și pe inactivitatea organelor de control care tolerează situația gravă din sistem, cerând  structurile internaționale să condamne lipsa de reacție a autorităților.

Experții au venit cu o serie de completări la o Rezoluție privind un set de măsuri pentru asigurarea securității energetice a statului, lansată încă în septembrie 2015. Ei au reproșat autorităților că nu ar fi ținut cont de recomandările lor, fapt ce ar agrava și mai mult situația complicată de pe piață, și în special în domeniul furnizării de gaze naturale.

Mai mult, experții sunt de părere că instituțiile de stat responsabile de domeniul energetic promovează o politică ce contravine prevederilor legale și unor norme europene, fapt ce ridică mari semne de întrebare referitor la activitatea S.A ”Moldova Gaz”.

O altă problemă remarcată de experți este existența intermediarilor, fiind necesară atragerea la răspundere a persoanelor care s-ar face vinovate de prejudicierea consumatorilor.

Printre noile recomandări aceștia au menționat modificarea legislației în vederea sporirii independenței ANRE, organizarea unui control complex al tuturor operatorilor din sectorul energetic, cu participarea experților independenți, precum și a specialiștilor din cadrul unor instituții de stat specializate.

Și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră că doar integrarea sistemului energetic moldovenesc în cel european ar asigura o independență reală a Republicii Moldova în domeniul energetic, eliminând pozițiile monopoliste de pe piață a Gazpromului. Lipsa unor acțiuni în acest sens poate fi explicată doar prin lipsa de dorință a unor forțe politice de la guvernare de a  modifica sistemul existent, în detrimentul intereselor cetățenilor, fapt ce ar trebui să pună în gardă partenerii externi ai Republicii Moldova, în special România.

De asemenea, experții au cerut să fie publicate contractul de constituire al SA „Moldovagaz”, contractul de privatizare a RED Chișinău, RED Centru și RED Sud, contractele de achiziție a energiei electrice și gazelor naturale, precum și anexele la aceste contracte, dar și să fie efectuat de urgență un control de audit al activității „Moldovagaz”, pentru a optimiza și a aduce claritate în activitatea societății pe acțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău