Experți, despre Kroll. Reiese că s-au făcut investigații asupra companiilor lui Shor

  • 06 Mai 2015 07:15
Experți, despre Kroll. Reiese că s-au făcut investigații asupra companiilor lui Shor

Raportul Companiei Kroll privind furtul de la BEM și alte două bănci este sub așteptări și nu este exclus că unele părții din el nu au fost oferite publicității.

Declarații la această temă au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Analistul economic Victor Ciobanu  presupune că anumite pagini din raport au fost scoase. „Nu putem excluse ca anumite părți au fost scoase. Ridică semne de întrebare faptul că este prezentat un singur om, Ilan Shor. Din raport reiese că s-au făcut investigații asupra companiilor lui Shor, dar nu a situației din sistemul bancar”, a spus expertul.

Mariana Kalughin, reprezentant al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, a spus că se creează impresia că unica întrebare care a fost adresată Companiei Kroll este acea dacă a fost sau nu implicat Ilan Short în furtul de la cele trei bănci. „Rezultă că s-a făcut o investigație a companiilor lui Ilan Shor. Aș fi vrut să aflu în ce măsură autoritățile noastre ar fi putut interveni și de ce nu au intervenit. Este clar că despre aceste tranzacții cu sume uriașe a știut și BNM, și CNA”, a spus Kalughin.

Expertul economic Victor Parlicov este de părerea că raportul Kroll a fost publicat în urma presiunilor societății și protestului de duminica trecută. „Faptul că în stradă au ieșit 40 de mii de oameni și au protestat nu poate să nu îngrijoreze autoritățile. Societatea însă nu trebuie să se oprească aci. Publicarea raportului Kroll de către Adrian Candu este un act gândit ca să aducă surplus de imagine pentru PDM. Este clar că Shor nu a putut de unul singur să facă așa lucruri fără implicarea unor demnitari de rang înalt, a instituțiilor statului”, a declarat expertul.

Expertul economic Gheorghe Costandachi este de părerea că până la moment trebuiau să fie eliberate cel puțin două mandate de arest. „Există probe suficiente ca Ilan Shor și președintele BNM, Dorin Drăgăuțanu, să fie încătușați. După aceasta ar trebui să fie arestați și reprezentanți ai celor trei consilii de administrare ale băncilor. Investigațiile trebuie continuate pentru a stabili și politicienii implicați în acest jaf de proporții, pentru care trebuie să stea la răcoare. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza că avem un stat captiv, în care instituțiile statului lucrează pentru un grup restrâns de persoane”, a spus Costandachi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău