Expert-Grup | Procesul de consolidare a sectorului bancar are loc într-un ritm accelerat

  • 29 Noiembrie 2017 13:44
Expert-Grup | Procesul de consolidare a sectorului bancar are loc într-un ritm accelerat

Procesul de consolidare și asanare a sectorului bancar autohton are loc într-un ritm accelerat. Măsurile impuse de către Banca Națională (BNM) privind reevaluarea creditelor acordate a generat o creștere importantă a provizioanelor la unele bănci și consolidarea nivelului de capital. Concluzia reiese din clasamentul performanței bancare, ediția a III-a, realizat de Centrul Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Potrivit experților, per ansamblu, sectorul bancar se prezintă a fi bine capitalizat, oferă o rezervă consistentă de resurse ce pot absorbi eventuale pierderi. Totuși, experții spun că, deși solid capitalizate și cu active lichide în exces urmare constrângerilor existente în procesul de creditare, băncile suportă costuri de oportunitate, care reflectă dezvoltarea redusă a sistemului financiar național și a mecanismului general de intermediere.

Topul performantelor este condus de patru bănci d eimportanță sistemică: Moldova-Agroindbank, urmată Mobiasbancă, Moldindconbank și Victoriabank. Pentru aceste bănci, marea majoritate a indicatorilor calculați se încadrează în limitele agreate de practica bancară. Acestea excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață.

Expert-Grup amintește că pentru Moldova-Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank continuă aplicarea unor regimuri speciale de activitate, monitorizarea intensivă și intervenția timpurie. Aceste acțiuni se datorează persistenței în continuare a unor vulnerabilități legate de acționariat sau expunerile riscante, situație redată și de calitatea mai puțin bună a activelor.

Băncile cu cea mai bună capitalizare în raport cu activele deținute sunt: BCR Chișinău; EuroCreditBank și Eximbank.

Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt:  Victoriabank, Comerțbank și Eximbank. Băncile cu cele mai calitative active: FinComBank, EuroCreditBank și ProCredit Bank.

Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: Moldindconbank, Mobiasbancă și Moldova-Agroindbank, iar cu cea mai mare cotă de piață după active sunt Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău