EXPERT-GRUP | Povara ratei de 5% timp de 25 de ani, pentru garanțiile emise de Guvern, este FĂRĂ JUSTIFICARE ECONOMICĂ

  • 04 Octombrie 2016 21:59
EXPERT-GRUP | Povara ratei de 5% timp de 25 de ani, pentru garanțiile emise de Guvern, este FĂRĂ JUSTIFICARE ECONOMICĂ

Convertirea garanțiilor emise de Guvern în obligațiuni de stat pentru o perioada de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 5%, nu are justificare economică și este un act de injustiție socială evidentă, susțin experții Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”.

Ei punctează o serie de probleme generate de decizia autorităților de a transforma în datorie publică creditul acordat de BNM celor trei bănci falimentare.

Experții critică și lipsa de transparență a procesului decizional, caracterul nedemocratic al adoptării deciziei respective, luată pe fondul progreselor modeste în remedierea consecințelor fraudei bancare.

Totodată, autorii notei recunosc faptul că Guvernul a recurs la această măsură pentru a evita o altă lovitură de imagine în rezultatul neonorării obligațiunii de plată față de BNM, fapt ce ar fi compromis mersul negocierilor cu FMI privind un potențial Memorandum de finanțare, dar și pentru a asigura independența Băncii Naționale   prin netransferarea sumei restante către BNM.

Amintim că pe 26 septembrie, 2016, Guvernul și-a asumat răspunderea față de proiectul de lege care prevede, în esență, convertirea garanțiilor acordate în anul 2014 și 2015 pentru creditele BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în datorie de stat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău