Expert-Grup | Cele mai transparente bănci în privința acționarilor sunt BCR, Eximbank, Mobiasbancă și Procreditbank

  • 04 Mai 2017 19:05
Expert-Grup | Cele mai transparente bănci în privința acționarilor sunt BCR, Eximbank, Mobiasbancă și Procreditbank

Cea mai transparentă politică în privința acționarilor în Moldova o au băncile BCR, "Еximbank", "Мobiasbancă" și "ProCreditBank", susțin experții Centrului Analitic Independent "Expert-Grup".

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei conferințe de presă, expertul economic Dumitru Pîntea a spus că "aceste bănci corespund pe deplin standardului internațional fit and proper (care împiedică procurarea acțiunilor băncii de către persoane cu reputație dubioasă - "I.") și respectă etica corporativă în privința deponenților săi. Capitalul acestor bănci însă aparține aproape complet companiilor străine (BCR - companiei austriece "Erste Group", "Еximbank" - companiei italiene "Gruppo Venetо Banca", "Мobiasbancă" - companiei franceze "Groupe Societe Generale", iar "ProCreditBank" - companiei germane "Procredit")".

El a menționat că cele mai transparente bănci cu capital majoritar moldovenesc sunt "Comerțbank", "Eurocreditbank", "Fincombank", "Moldindconbank" și "Moldova Аgroindbank". Cel mai puțin transparente în privința acționarilor săi sunt "Energbank" și "Victoriabank".

Expertul Eugen Ghilețchi a menționat că în 2016 Guvernul a îndeplinit nouă recomandă ale "Expert-Grup" referitor la sectorul financiar-bancar. În primul rând este vorba de consolidarea independenței Băncii Naționale în luarea deciziilor, care acum nu pot fi atacate în judecată și nu necesită expertiza juridică obligatorie a Ministerului Finanțelor. Însă au rămas neîndeplinite regulile mai stricte de eliberare a creditelor de către BNM și nivelul implicării sale în politica economică a țării.

"De asemenea, a sporit nivelul BNM de monitorizare a acțiunilor băncilor comerciale, au fost îmbunătățite condițiile de transparentizare a acționarilor băncilor, a fost intensificat controlul asupra conducerii băncilor comerciale, care pot fi amendate cu până la 5% din activele proprii pentru managementul defectuos. Acest fapt a permis creșterea responsabilizării managerilor băncilor. Însă lipsește în continuare cadrul de control pentru implicarea companiilor off-shore în sistemul bancar al Moldovei", consideră expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău