Expert-Grup | 28 din cele 51 de acțiuni prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate

  • 01 Februarie 2018 13:08
Expert-Grup | 28 din cele 51 de acțiuni prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate

Din cele 51 de acțiuni prevăzute de Foaia de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului și Parlamentului pentru perioada iulie-decembrie 2017 au fost realizate doar 28. Zece din acțiunile realizate sunt apreciate drept „realizate cu rezerve”, iar 22 de acțiuni sau 43% din total au fost inițiate, dar nefinalizate. Raportul de monitorizare a fost prezentat astăzi, 1 februarie, de către experți, transmite IPN.

Potrivit director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, motivele depășirii termenelor limită țin de stabilirea unor ținte calendaristice prea ambițioase. Și efectele reformei Guvernului au afectat ritmul reformelor în general și ritmul implementării măsurilor stabilite în Foaia de parcurs. Per general, Foaia de parcurs, deși are anumite efecte pe termen scurt, pe termen lung nu poate servi drept un instrument eficient de planificare, menționează Adrian Lupușor. Pe viitor, guvernarea ar trebui să se concentreze pe reformarea cadrului de planificare strategică, iar existența anumitor Foi de parcurs ar fi justificată numai dacă acestea ar face referire la strategiile sectoriale existente. 

Cel mai bine Foaia de parcurs a fost realizată în sectorul financiar-bancar. Din cele opt acțiuni prevăzute în domeniul „Guvernanță în sectorul financiar-bancar”, șase au fost realizate fără rezerve, una – realizată cu rezerve și una – inițiată, dar nefinalizată. Implementarea sporită se datorează orientării pro-active a instituțiilor din acest sector (în special BNM), inclusiv în contextul angajamentelor asumate prin Memorandumul cu FMI.

La polul opus se află domeniul justiției și combaterea corupției, cu cele mai modeste progrese. Nouă acțiuni din cele zece planificate au fost inițiate, dar nefinalizate. Cauzele țin de capacitățile instituționale reduse, voința politică slabă și termenele de implementare prea ambițioase. În domeniul reformei administrației publice, din cele șase acțiuni planificate, cinci au fost realizate, însă cu rezerve. Principala cauză este că, deși reforma respectivă este implementată cu ritm relativ sporit, nu are la bază analize funcționale și date empirice, fiind astfel percepută mai curând ca o reformă politică.

Experții și-au exprimat îngrijorarea față de recurgerea la Foi de parcurs în calitate de documente de planificare și instrumente de impulsionare a reformelor. Foaia de parcurs nu dispune de indicatori de performanță și nu prevede alocarea resurselor financiare pentru implementarea acesteia. În plus, documentul prevede acțiuni urgente, care necesită a fi implementate pe termen scurt, fără a face referințe la strategiile de dezvoltare la nivel de sector deja adoptate, fapt ce poate submina implementarea acestora.

Raportul de monitorizare a foii de Parcurs a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul USAID.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău