Experta Dorina Baltag: Procesul de Integrare Europeană vine cu un spectru larg de beneficii în ceea ce privește instituțiile statului și economia

  • 07 Decembrie 2023 14:14
Experta Dorina Baltag: Procesul de Integrare Europeană vine cu un spectru larg de beneficii în ceea ce privește instituțiile statului și economia

Consiliul European urmează să decidă săptămâna viitoare în privința recomandării Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare cu R. Moldova. Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, potrivit experților, când Comisia Europeană dă undă verde negocierilor formale de aderare, înainte ca țara să îndeplinească plenar condițiile prealabile, informează Radio Chișinău.

Procesul a fost urgentat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat astăzi în cadrul unei dezbateri la IPN experta în politica externă de la Institutul pentru Diplomație si Guvernanță Internațională de la Londra, Dorina Baltag.

Ea a mai  a declarat că în luarea deciziei sale, Consiliul European se va conduce după criteriile de la Copenhaga stabilite în 1993. Este vorba de  stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, respectul pentru drepturile omului, economia de piață funcțională și abilitatea de a implementa eficient obligațiunile de stat ca membru al UE.      

„Trebuie să recunoaștem că această relație între Rep. Moldova și UE are un context nu atât politic, cât geopolitic. Noi nu am îndeplinit încă toți pașii și anume războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a urgentat acest proces destul de lent, pentru că este un proces tehnocratic. Fie această decizie va fi luată în decembrie, dar eu intuiesc mai mult că s-ar putea să aibă loc totuși în martie, pentru că, Comisia va veni cu încă un raport vizavi de pașii pe care Rep. Moldova îi face. În cazul de față procesul de Integrare Europeană vine cu un spectru larg de beneficii în ceea ce privește instituțiile statului și economia, dar acest lucru trebuie să fie înțeles și de cetățeni, iar ca cetățenii să înțeleagă noi trebuie să investim în educație și informare”, a declarat Dorina Baltag.


Potrivit comentatorului Nicolae Negru, 3 din cele 9 recomandări, nu sunt suficient de bine îndeplinite și una din acestea se referă inclusiv la reforma în justiție, care decurge anevoios.

„Din cele 9 recomandări, trei încă nu sunt suficient de bine îndeplinite. Eu cred că fără această îndeplinire, teoretic, Consiliul European va fi nevoit să ia o decizie al cărei început de realizare să fie transferat pentru luna martie, când Comisia Europeană prezintă un alt raport privind starea democrației, a economiei și în general sarea Rep. Moldova”, a mai spus Nicolae Negru.

Analistul Igor Boțan, a explicat că pentru R. Moldova este foarte important ca un eventual vot final favorabil, la 14 decembrie să fie cât mai repede urmat de prima conferință interguvernamentală de negociere.

„Însăși procesul de negocieri poate dura. Autoritățile R. Moldova sunt optimiste, deci 7 ani - până în 2030 cred că ar fi posibil, dar aceste evenimente nu știm cum se vor desfășura. Totuși, pentru R. Moldova este foarte important să înceapă negocierile, pentru că în perioada negocierilor țările candidate pot beneficia de sprijin financiar, administrativ și tehnic”,   a declarat Igor Botan.

R. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după începere invaziei ruse în Ucraina în 2022 și în vara aceluiași an a obținut statut de țară candidată la aderare. La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina însă decizia finală urmează să fie aprobată de Consiliul European care se va reuni în perioada 14-15 decembrie la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău