Expert | Vizita Nataliei Gavriliță la Bruxelles este una de succes, dar așteptările Uniunii Europene pentru realizarea reformelor sunt mari

  • 29 Septembrie 2021 13:31
Expert | Vizita Nataliei Gavriliță la Bruxelles este una de succes, dar așteptările Uniunii Europene pentru realizarea reformelor sunt mari

Premierul Natalia Gavriliță și-a încheiat ieri vizita de două zile la Bruxelles unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, fiind discutate un șir de domenii de cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Experții califică vizita drept una de succes, dar atenționează că așteptările Uniunii Europene pentru realizarea reformelor sunt mari, iar autoritățile trebuie să livreze rezultate concrete, transmite Radio Chișinău.

Natalia Gavriliță a întreprins luni și marți prima sa vizită oficială peste hotare, la Bruxelles. Aici a avut întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai conducerii Blocului Comunitar, printre care Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu un șir de comisari europeni.

Printre subiectele discutate au fost reforma justiției, sprijinul oferit de Uniunea Europeană, implementarea Acordului de Asociere, consolidarea instituțiilor statului și gestionarea pandemiei de COVID-19.

Reforma sectorului justiției este una dintre prioritățile principale ale Guvernului, a declarat la Bruxelles Natalia Gavriliță, iar președintele Consiliului European a menționat că Uniunea Europeană este deschisa să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme ambițioase pe care și-o propune.

Vizita premierului Natala Gavriliță la Bruxelles, însoțită de șeful diplomației, Nicu Popescu a fost una de succes, care a pus bazele relansării relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Anatol Țăranu. În același timp, el menționează că și așteptările față de noua guvernare sunt mari, iar aceasta trebuie să ofere rezultate concrete.

De azi înainte este nevoie de a livra și rezultate ale reformelor pentru că această deschidere și bunăvoință a Uniunii Europene nu este necondiționată.  Dacă nu vor exista reforme palpabile, această deschidere se va șubrezi și nu vom avea acces la fondurile europene în măsura în care avem astăzi. Perspectivele sunt bune, dar fără rezultate palpabile în reformarea economiei, justiției, aceste așteptări ar putea fi date peste cap.

Amintim că Uniunea Europeană a aprobat un Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro. În timpul vizitei Nataliei Gavriliță la Bruxelles a fost debursată o tranșă de peste 36 de milioane de euro, ajutor nerambursabil, pentru suport bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău