Expert | UE are un impact fără precedent asupra creșterii exporturilor R.Moldova. Piața europeană a substituit-o pe cea a CSI

  • 07 August 2018 12:07
Expert | UE are un impact fără precedent asupra creșterii exporturilor R.Moldova. Piața europeană a substituit-o pe cea a CSI

Creșterea exporturilor R. Moldova este determinată în proporție de 90% de majorarea livrărilor produselor autohtone pe piața europeană, ceea ce reprezintă o contribuție fără precedent în comerțul extern, susține expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a anunțat că a revizuit prognozele privind exporturile R. Moldova în 2018, menționânt că acestea sunt în ușoară creștere. „În opinia noastră exporturile în acest an vor ajunge la 2,930 miliarde de dolari sau cu 505 milioane de dolari mai mult decât în 2017.
Această creștere în proporție de 90% este determinată de creșterea exporturilor către Uniunea Europeană, o contribuție fără precedent în istoria comerțului nostru extern. Amintim că în 2017 contribuția UE la creșterea exporturilor noastre tot a fost extrem de mare, de 75%”, a precizat Veaceslav Ioniță. 

De asemenea, economistul a mai subliniat că dacă această tendință va fi păstrată, atunci exporturile către UE vor constitui 70% din totalul exporturilor R. Moldova, cea ce este echivalent cu livările pe piața CSI de acum 20 de ani. „Când vorbim despre exportăruile către UE, avem în vedere România, în proporție de 40%, apoi urmează Italia și Germania. Aceste trei țări absorb 2/3 din exporturile noastre spre UE. Cel puțin la capitolul comerțul extern, UE a substituit totalmente CSI”, a adăugat expertul. 

Menționăm că datele statistice arată că R. Moldova a exportat în UE, în perioada ianuarie-iunie, mărfuri și produse în valoare de 900,7 milioane de dolari, marcând o creștere de 38,1% față de perioada similară a anului trecut, ponderea în total fiind de 68,5%. În același timp, ponderea exporturilor pe piața CSI a fost de 15,8% față de 21% cât era în prima jumătate a anului trecut. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău