Expert ucrainean, despre posibilele planuri ale Rusei în Transnistria

  • 28 Aprilie 2022 09:41
Expert ucrainean, despre posibilele planuri ale Rusei în Transnistria

Orice provocare militară a rușilor dinspre nerecunoscuta Transnistrie va fi un eșec, din cauza incompetenței trupelor rusești de acolo și a forțelor locale, scrie Rador.

Cu toate acestea, este posibil ca Moscova să declare acest teritoriu ca fiind "al său" - consideră directorul de programe militare al Centrului Razumkov din Kiev, Mikola Sungurovski. Acesta susține că scopul real al provocărilor din regiunea separatistă a Republicii Moldova ar putea fi schimbarea statutului acestui teritoriu. "Pentru a recunoaște Transnistria drept teritoriu al său, nu este absolut necesar ca (Rusia, n.r.) să înceapă manevre militare. Dar, dacă acest lucru (recunoașterea regiunii separatiste, n.r.), s-a întâmplat, poate fi pus în pușculița victoriilor (Moscovei, n.r.) și prezentat ca o mare realizare.

Organizează un referendum în două zile, după care Duma de Stat votează recunoașterea Transnistriei" - a explicat Sungurovski. Expertul subliniază că succesele militare în Transnistria sunt imposibile pentru Federația Rusă, deoarece, pentru acest lucru, ar trebui să aibă un grup pregătit pentru luptă, însă "pacificatorii rușii" din regiune reprezintă doar un batalion incomplet și personalul de la depozitul de armament din Cobasna, forma în principal din localnici cu pașapoarte rusești. Așa-numita armată a Transnistriei are cel mult 10.000 de oameni, însă un singur batalion de forțe speciale este pregătit pentru luptă. "Aceștia sunt oameni fără experiență de luptă, sunt absolut nemotivați să lupte" - a adăugat Sungurovski.

Acesta crede că scopul politic al ultimelor evenimente este destabilizarea regiunii, care va afecta atât Ucraina și Republica Moldova, cât și România vecină. "De aceea, aceasta este o nouă aventură, calculată, din nou, ca un șantaj pentru a menține o parte din forțele noastre în această direcție, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. La cel mai mic pericol, încercăm să reacționăm cu viteza fulgerului. Rusia trăiește într-o altă realitate a dezvoltării gândirii geostrategice. Îmi e greu să spun ce au rușii în cap... Prin urmare, crearea unei enclave precum regiunea Kaliningrad pe teritoriul transnistrean este una dintre opțiunile posibile" - a conchis Sungurovski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău