EXPERT | Toate hotărârile judecătorești privind invalidarea alegerilor din Chișinău ar trebui anulate

  • 17 Octombrie 2018 16:49
EXPERT | Toate hotărârile judecătorești privind invalidarea alegerilor din Chișinău ar trebui anulate

Hotărârea Judecătoriei Chișinău de anulare a procesului verbal prin care se constata că Andrei Năstase, candidat al Platformei DA la funcția de primar al capitalei, ar fi făcut campanie electorală în ziua alegerilor, ar trebuie să fie urmată de revizuirea deciziilor instanțelor care au invalidat rezultatele scrutinului, este de părere juristul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun.

Expertul a amintit într-o postare pe Facebook despre faptul că toate hotărârile judecătorești care au anulat rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului se bazau în mare parte pe Decizia Curții de Apel Chișinău prin care acțiunile lui Andrei Năstase au fost calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor și s-a stabilit faptul încălcării art. 52 al Codului Contravențional.

„Este evident o situație stupidă - pe 15 iunie 2018 CSJ a constatat că Dl. Năstase a făcut agitație electorală iar peste 3 luni, procesul verbal care a stat de fapt la baza invalidării alegerilor, a fost declarat nul. Aberație juridico-politică”, a subliniat expertul. 

În opinia lui, dacă actul primar prin care s-a constatat o încălcare a fost declarat nul, înseamnă că și hotărârile judecătorești ulterioare trebuie să fie anulate și revizuite corespunzător. 

„Cert este faptul că acum poate fi formal repus în drepturi, dar hotărârile judecătorești nu mai pot fi puse în practică - deoarece alegerile se organizează de 2 ori pe an iar alegerile nu pot fi organizate cu un an până la expirarea mandatului primarului precedent”, a explicat Ion Guzun. 

El a conchis că, astfel, sistemul politic și judecătoresc încearcă să-și spele păcatele și presiunile, ca urmare a invalidării votului democratic expirat. „Este o mică revanșă iluzorie că în cazul alegerile locale s-a făcut o dreptate”, a adăugat expertul CRJM. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău