Expert: Sunt puține șanse ca inspectorii de integritate să fie independenți

  • 21 Mai 2018 14:52
0%
00:00:00
00:00:00

Prima probă pentru candidații la funcțiile de inspectori de integritate ai Autorității Naționale de Integritate urmează să se desfășoare luni, 21 mai. Este vorba despre proba scrisă, la care vor participa 31 de candidați admiși la concurs, iar în total, ANI a preconizat angajarea 46 de inspectori. Inspectorii de integritate ar urma să fie principalii actori în procesul de verificare a averilor și intereselor demnitarilor, având competențe lărgite în comparație cu cele ale membrilor fostei Comisii Naționale de Integritate. Pe de altă parte, unii experți sunt sceptici în privința eficienței ANI, punând la îndoială faptul că ar putea lua decizii în mod independent. 

Dacă în cadrul fostei Comisii Naționale de Integritate deciziile privind existența sau inexistența vreunei încălcări legate de averi nedeclarate, conflicte de interese sau situații de incompatibilitate erau luate în mod colegial de cinci membri ai comisiei, în cazul ANI răspunderea pentru dosare îi va aparține fiecărui inspector de integritate în parte. Ei vor avea un statut asemănător cu cel al procurorilor, precizează Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice.

„S-a trecut de la un organ colegial după care poți să te ascunzi pentru tot felul de decizii deocheate, la responsabilitatea individuală. Inspectorii de integritate vor avea strict competențele de verificare și de a duce lucrul până la capăt cu toate verificările, inclusiv în instanță pentru a confisca acea diferență. E o instituție nouă, nu am avut-o până acum. Va lua mult timp până va lua, probabil, aplicată, dar oricum este această posibilitate.”

Deși cadrul legal le oferă inspectorilor de integritate suficiente mecanisme pentru a-și face munca într-un mod eficient, experta Transparency International Moldova, Ianina Spinei, își exprimă îngrijorarea că aceștia nu își vor putea exercita independent atribuțiile.

Cadrul legal este scris bine. Instituțiile sunt capturate. Și, odată ce există instituții capturate, sunt puține șanse ca acești oameni să poată să se simtă independenți.”

Pentru a fi angajați, inspectorii de integritate vor trebui să treacă 3 probe – cea scrisă, interviul și testul la poligraf, potrivit regulamentului elaborat de ANI. Atribuțiile de selecție a inspectorilor de integritate le revin președintelui și vice-președintelui ANI, respectiv, Rodicăi Antoci și lui Lilian Chișcă.

În legislație au fost stabilite și salariile pe care ar urma să le ridice inspectorii de integritate. Un inspector principal de integritate va ridica 3,2 salarii medii pe economie, un inspector superior –  3 salarii și un simplu inspector de integritate – 2,8 salarii medii pe economie, adică retribuțiile lor vor varia între 17 mii de lei și aproape 20 de mii de lei.

Menționăm că procesul de verificare a averilor și intereselor demnitarilor a fost întrerupt din august 2016 și până în prezent, în această perioadă având loc procesul de organizare a activității ANI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău