Expert: Statul nu trebuie să limiteze accesul la informațiile de interes public

  • 23 Martie 2020 13:55
Expert: Statul nu trebuie să limiteze accesul la informațiile de interes public

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media bat alarma în privința necesității ca autoritățile să ofere informații complete și exhaustive despre infecțiile de coronavirus în Republica Moldova, în timp ce președintele Igor Dodon consideră că informează suficient societatea și îndeamnă mass-media să nu publice informații de scandal.

Experții consideră că autoritățile trebuie să ofere un acces cât mai larg la informațiile de interes public. 

ONG-urile din domeniul mass-media le solicită autorităților să asigure informarea operativă și completă despre situația epidemiologică din R. Moldova. Totodată, ONG-urile insistă ca instituțiile statului să asigure o colaborare corectă și profesionistă cu mass-media și să se abțină de la acuzații nefondate și insinuări la adresa jurnaliștilor care solicită informații de interes public. Semnatarii fac referință la refuzul autorităților de a informa despre medicul infectat cu COVID-19.

Igor Dodon, care a criticat în ultimul timp de mai multe ori presa și susține că instituțiile statului  informează suficient populația și că mass-media nu trebuie să ceară prea multe detalii.

Pe de altă parte, avocatul Vitalie Zama de la Organizația „Juriștii pentru Drepturile Omului”, subliniază că statul nu trebuie să limiteze accesul la informațiile de interes public.

Amintim că săptămâna trecută Igor Dodon a amenințat presa cu dosare penale dacă va publica informați eronate despre coronavirus, iar peste 50 de portaluri informative au fost închise. Aceste declarații și măsuri au fost criticate de experți și societatea civilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău