Expert. Soluția pentru a depăși criza din sistemul bancar

  • 10 Iulie 2015 18:16
Expert. Soluția pentru a depăși criza din sistemul bancar

Republica Moldova se confruntă cu riscuri fără de precedent provocate de instabilitatea politică, corupția endemică, vulnerabilitatea sectorului bancar, dar și de criza din Ucraina și Rusia, care aduc amenințări grave pentru securitatea economică și socială a statului.Sunt concluziile raportului de stare a țării, „MACRO 2015”, cu tema „Promovarea securității economice…

Republica Moldova se confruntă cu riscuri fără de precedent provocate de instabilitatea politică, corupția endemică, vulnerabilitatea sectorului bancar, dar și de criza din Ucraina și Rusia, care aduc amenințări grave pentru securitatea economică și socială a statului.

Sunt concluziile raportului de stare a țării, „MACRO 2015”, cu tema „Promovarea securității economice și sociale în contextul unor riscuri majore”, prezentat astăzi de Centrul analitic independent „Expert-Grup”.

Potrivit raportului, în ultimele șase luni elementele fundamentale ale unui stat de drept care ar asigura securitatea țării, au fost compromise, iar criza pe care o traversează Republica Moldova este cauzată în mare parte de problemele din sistemul financiar-bancar.

Potrivit directorului executiv al Centrului ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, unul dintre autorii raportului, soluția imediată pentru a depăși criza din sistemul bancar este lichidarea celor 3 bănci cu probleme – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă odată cu lichidarea acestora trebuie recuperate în totalitate depozitele, trase la răspundere persoanele vinovate și reformat sistemul de reglementare financiar-bancară.

Totodată, raportul menționează că securitatea Republici Moldova este periclitată și de insuficiența, dar și de calitatea redusă a capitalului uman. Elitele politice, în loc să servească drept forță motrice pentru reforme, reprezintă de fapt principalele piedici, care duc la polarizarea societății și, în consecință, la o creștere a nivelului sărăciei în societate, consideră expertul economic, Valeriu Prohnițchi.

Ca posibile soluții pentru ameliorarea situației privind securitatea Republicii Moldova autorii raportului punctează apariția unui factor extern care să facă presiuni asupra clasei politice din Republica Moldova pentru a promova cu adevărat reformele.

De asemenea, este necesar auditul întregului sector public pentru a spori responsabilitatea și nivelul de presiune din partea societății asupra instituțiilor de reglementare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău