Expert: ,,Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate” (Revista presei)

  • 25 Martie 2020 10:22
Expert: ,,Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate” (Revista presei)

Revista preseidin 25 martie 2020

Cotidianul scrie „Cum sunt tratați pacienții infectați cu Covid-19 din Republica Moldova. Medicii folosesc în schemele de tratament ale bolnavilor infectați cu coronavirus de tip nou antibiotice, antipiretice, antivirale, antitusive, preparate cardiovasculare, pentru respirație și pentru ridicarea imunității, scrie publicația cu referire la o circulară a Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) adresată instituțiilor medical-sanitare din Republica Moldova. Centrul anunță în document că spitalele, pe parcursul a 60 de zile, sunt în drept să achiziționeze, la propria decizie, anumite medicamente dintr-o listă de 69 de preparate. În listă nu se regăsesc preparatele aplicate de unii medici din România, care ar fi dat rezultate bune în tratarea coronavirusului, cum ar fi în Timișoara, scrie Cotidianul.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au comunicat pentru Anticorupție.md că nu există un protocol privind tratarea coronavirusului de tip nou, iar medicii folosesc schemele de tratament a simptomelor, cum ar fi tusea și febra, sau a afecțiunilor provocate, ca pneumonia.

Expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, atrage atenția că în ultimii 5 ani de zile si stemul de sănătate publică din Republica Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial și doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea inițială, scrie Ziarul de Gardă. El observă că recordul a fost stabilit în 2019 atunci când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puțin decât s-a planificat inițial. ,,Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate”, atenționează expertul. El spune că Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa. Raportat la PIB, R. Moldova alocă doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană.

Ziarul Național reține semnal de ALARMĂ dat de Ion Sturza, în legătură cu efectele COVID - 19: „Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, CRIZA - 2 ani. El anticipează o reducere a PIB-ului de aproximativ 30% - 70 miliarde de lei”. Vor scădea mult remitențele, 30-40%, sub pragul de un miliard de dolari.  Respectiv va crește deficitul contului curent de la actualul 10% la 20%. Șomajul poate să atingă 30% din cei 1,2 milioane de moldoveni încadrați astăzi în câmpul muncii”, spune fostul premier. Ion Sturza spune că efectele crizei pot fi atenuate, dacă se întreprind anumite măsuri. Statul are două instrumente foarte eficiente. Politica monetară și Politica fiscală.

BĂTAIE DE JOC/// Guvernarea Dodon/Chicu ARUNCĂ peste 150 de mii pentru a fabrica medalii pentru „Victoria în cel e-al doilea război mondial” – titrează Timpul, cu referire la un proiect de pe ordinea de zi a ședinței guvernului de azi. Proiectul de lege abundă de teorii staliniste unde ocupația sovietică a Moldovei este prezentată drept „eliberare de ocupația fascistă”, scrie Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău