EXPERT | Sistarea tranzitului de gaze prin Ucraina ar afecta direct R.Moldova, care ar deveni extrem de vulnerabilă în negocierile cu Gazprom
-
25 Martie 2019 14:00
Gigantul rus Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze pe teritoriul acestei țări. Sistarea tranzitului de gaze prin Ucraina ar afecta direct Republica Moldova, care ar deveni extrem de vulnerabilă în cazul negocierilor unui nou contract cu Gazprom, în condițiile în care, în pofida asigurărilor autorităților, construcția gazoductului de alternativă, Iași-Chișinău, are întârzieri, potrivit experților.
Republica Moldova depinde total de gazul rusesc, livrat prin Ucraina. Chișinăul a tras alarma încă la începutul anului trecut, când a decis urgentarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, ca să poată cumpăra gaze naturale din sau prin România, prin conducta Iași – Ungheni, dată în folosință în 2014.
Inițial, autoritățile de la Chișinău asigurau că gazoductul Ungheni – Chișinău va fi gata până la sfârșitul anului 2016, după care termenul limită a fost prelungit pentru 2018, dar lucrările au început abia în februarie anul curent.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut zilele trecute o întrevedere cu administrația Transgaz și cu reprezentanții companiei OMV Petrom pentru a discuta despre construcția gazoductului. Potrivit unui comunicat de presă, acesta va fi operațional la sfârșitul anului curent.
Analistul economic, Victor Parlicov, fost director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică,se arată însă sceptic că acest gazoduct va fi terminat până la sfârșitului anului curent. În același timp, în opinia expertului, Rusia nu va sista în totalitate tranzitul de gaz prin Ucraina, deoarece ar lăsa fără gaz state ca Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia. Victor Parlicov atenționează, însă, că în lipsa unei surse de alimentare cu gaz alternativă, Republica Moldova va fi extrem de vulnerabilă la negocierile cu Gazprom privind un nou contract de livrare a gazului.
„Eu sunt absolut sigur că o parte din volumul de gaz tranzitat prin Ucraina se va păstra. Altceva este pe cât noi vom putea beneficia, pentru că în lipsa unei alternative de a aduce gaz din Vest noi vom avea foarte puține pârghii de negociere cu Gazprom. Gazprom va încerca să impună condiții dure atât în ce privește prețul, cât și în ce privește păstrarea structurii contractuale existente prin care noi practic vom continua să finanțăm regimul separatist de la noi din țară”, a declarat Vitalie Parlicov.
Amintim că în ajunul alegerilor parlamentare, Igor Dodon anunța, în urma unei discuții cu conducerea Gazprom, posibilitatea semnării unui contract care să prevadă reducerea prețului la gaz cu 25%. La scurt timp după alegeri, s-a anunțat că, de fapt, Gazprom a majorat prețul cu 25 la sută față de anul trecut. Iar zilele trecute, Igor Dodon declara, în contextul discuțiilor despre formarea coaliției de guvernare, că dacă socialiștii nu vor fi la guvernare, Republica Moldova se va confrunta cu probleme la negocierea prețului la gaz.
Republica Moldova are și o datorie de peste 6 miliarde de dolari față de Gazprom, pentru gazul consumat de regiunea separatistă transnistreană, pe care Tiraspolul nu-l achită. Cu toate acestea, Republica Moldova continuă să procure energie electrică din enclava separatistă, produsă din gaz rusesc, care, crește datoria față de Gazprom.