Expert | România va depăși, în acest an, maximul istoric de exporturi pe care R. Moldova l-a avut cândva cu Rusia

  • 07 Septembrie 2018 14:34
Expert | România va depăși, în acest an, maximul istoric de exporturi pe care R. Moldova l-a avut cândva cu Rusia

Republica Moldova ar putea atinge un nivel record al exporturilor în acest an, de peste 3 miliarde de dolari. În primele șapte luni, volumul comerțului extern s-a majorat cu 25 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Experții însă susțin că acest trend ar putea să se reducă după 2019.

Volumul comerțului extern în perioada ianuarie-iulie a ajuns la aproape 5 miliarde de dolari. Exportul mărfuri a depăit 1,5 miliarde de dolari. Creșterea s-a datorat în cea mai mare parte majorării exporturilor în statele Uniunii Europene, care au o cotă de aproape 70% din totalul exporturilor. Livrările în CSI continuă să scadă, deținând în prezent o cotă de doar 16 la sută.

Și importurile s-au majorat cu aproximativ un sfert, datorându-se atât creșterii consumului persoanelor fizice, cât și agenților economici.

Principalul partener comercial al Republicii Moldova este România, cu un volum al comerțului de peste 870 de milioane de dolari, urmată de Rusia – 500 de milioane, Italia și Germania. România este piața de destinație a peste un sfert din totalul exporturilor moldovenești, ceea ce contribuie și la deschiderea mai multor locuri de muncă, comentează analistul economic Veaceslav Ioniță.

„România este o țară unde companiile mari au dislocat capacități de producție și Moldova furnizează sub-ansambluri pentru România. Deci, practic, România ne ajută și la creșterea exporturilor și la crearea locurilor de muncă. România, anul acesta, va depăși maximul istoric de exporturi pe care l-am avut cândva cu Federația Rusă. Ea stabil, a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova”, a declarat Veaceslav Ioniță. 

Expertul Roman Chircă menționează însă faptul că trendul de creștere este mai temperat decât la începutul anului, când exporturile erau cu aproape 40 mai mari. Iar după 2019 tendința ar putea să se inverseze. „Este un ciclu de 3-4 ani, care se va extinde și în 2019, după care vom avea o temperare a acestui ritm și de creștere economică și a comerțului internațional. Dinamica va fi determinată, în mare parte, de evoluția regională și europeană a economiilor unde se anticipează o nouă criză a datoriilor suverane care ar putea să înrăutățească situația pe perioadă scurtă și medie”, consideră expertul. 

Datele statistice relevă că Republica Moldova a extins și destinația exporturilor sale, în special în țări africane sau asiatice. Exporturile în Benin, spre exemplu au crescut de aproape 900 de ori, dar constituie mai puțin de jumătate de milion de dolari. În această țară, Republica Moldova exportă mai multe categorii de mărfuri, inclusiv înghețată.

Principalele categorii de mărfuri exportate de Republica Moldova sunt articolele manufacturate, produsele alimentare, mașini și echipamente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău