Expert român: Rusia va interveni în R. Moldova atunci când se va declanșa mecanismul alegerilor anticipate

  • 03 Aprilie 2021 11:17
Expert român: Rusia va interveni în R. Moldova atunci când se va declanșa mecanismul alegerilor anticipate

Federația Rusă va interveni masiv în evoluțiile politice din R. Moldova atunci când la Chișinău va fi declanșat mecanismul alegerilor parlamentare anticipate, avertizează doctorul în științe politice din România, Radu Carp. Pe de altă parte, este incert scenariul și data desfășurării alegerilor anticipate, deoarece în Parlament există o majoritate care a introdus pentru 60 de zile stare de urgență în R. Moldova, făcând imposibilă dizolvarea Parlamentului în această perioadă.

„E atâta haos în R. Moldova, încât Rusia nici nu mai are nevoie să intervină într-un fel la acest moment. Însă, va interveni în momentul oportun, în momentul în care se va declanșa mecanismul alegerilor anticipate. R. Moldova nu este un punct strategic, dar Rusia are nevoie de o victorie ca să fie în palmares. Dodon este a cincea roată la căruță, nu este valorizat ca fiind un lider puternic la Moscova, este văzut ca un instrument docil la care se poate apela oricând”, a subliniat profesorul universitar, Radu Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Prezent în platoul TVR Moldova, expertul Institutului de Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, a opinat că alegeri parlamentare anticipate vor avea loc, însă nu se știe când anume.

„Cred că da. Domnul Dodon, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, acum a pierdut și PSRM-ul și cu socialiștii va pierde și alegerile parlamentare anticipate. Ei nu mai au încotro și declararea acestei stări de urgență este o încercare disperată de a amâna acest lucru care, după părerea mea, este inevitabil. Când se vor produce aceste alegeri anticipate, este întrebarea la care noi nu avem acum un răspuns”, a menționat Kulminski.

Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, a subliniat că în această perioadă de criză grea, R. Moldova are nevoie de un Guvern cu atribuții depline, inițiativă care nu a fost susținută de Maia Sandu.

„Eu nu mai sunt de nimic sigur în țara asta, pentru că nu știm care sunt intențiile adevărate ale jucătorilor politici, nu mai știm exact unde vom ajunge, este un haos total în R. Moldova. Am impresia că nici cei care și-au dorit anticipate, nu și le mai doresc la momentul actual. Întrebarea mea este: Dacă CCM decide că Parlamentul poate fi dizolvat, când o să-l dizolve președintele, într-o săptămână îl poate dizolva? Este stare de urgență și vom ajunge fără Parlament și fără Guvern. Nu-și asumă nimeni responsabilitatea pentru această criză, cred că oamenii se vor bate în curând pentru vaccinuri, deoarece sunt foarte puține”, a declarat Ion Terguță.

Amintim că ieri Curtea Constituțională a respins examinarea sesizării depusă de PSRM în care se cerea declararea drept neconstituțional a decretului prin care Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău