Expert | R.Moldova, Ucraina și Georgia nu au reușit să schimbe percepția UE față de extinderea în această regiune

  • 11 Noiembrie 13:04
Expert | R.Moldova, Ucraina și Georgia nu au reușit să schimbe percepția UE față de extinderea în această regiune

Expertul asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES că autoritățile moldovene nu își propun să adere în viitorul apropiat la Uniunea Europeană.

"Guvernul Republicii Moldova nu își propune aderarea la Uniunea Europeană în următorii cinci ani. Alta este strategia autorităților moldovene și aceasta constă în armonizarea politicilor interne cu cele ale Uniunii Europene", a declarat Mogâldea.

Reticența autorităților pentru a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană s-ar datora faptului că, în următorii 10-15 ani, Uniunea Europeană nu va oferi statelor din Parteneriatul Estic o perspectivă de aderare la UE. „Republica Moldova, Ucraina și Georgia nu au reușit să schimbe percepția Uniunii Europene față de extinderea în această regiune. Desigur că presiunile pe care aceste state le fac la Bruxelles nu strică, dar o perspectivă clară de aderare poate avea loc doar într-un climat favorabil la nivel regional și atunci când va exista unitate internă la tema aderării, un interval de 10-15 ani", a spus expertul.

Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2009 și are ca scop principal aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și vecinii ei: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Republica Moldova, Ucraina și Georgia, membre ale Parteneriatului Estic, fac presiune pentru ca acest instrument de bună vecinătate creat de Uniunea Europeană să se transforme într-un instrument de aderare.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
5,96 °C
câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Wed
4 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
8 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 11 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2312 -0.0372
USD 17.3519 -0.0502
RON 4.0243 -0.0083
UAH 0.7355 0.0012
RUB 0.2729 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău