EXPERT | R.Moldova nu va avea de câștigat dacă înrăutățim relațiile cu UE din cauza sistemului electoral

  • 07 Iunie 2017 14:16
EXPERT | R.Moldova nu va avea de câștigat dacă înrăutățim relațiile cu UE din cauza sistemului electoral

Comisia de la Veneția consideră inoportună și riscantă modificarea sistemului electoral, potrivit unui document oficial publicat în presa internațională. În același timp, autoritățile de la Chișinău susțin că vor continua implementarea acestei reforme. Dacă nu va ține cont de opinia Comisiei, Republica Moldova riscă să-și piardă și mai mult credibilitatea în fața partenerilor externi, sunt de părere experții.

Proiectul de modificare a sistemului electoral provoacă îngrijorări semnificative. Există riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie influențată politic la implementarea reformei, potrivit unui document neoficial la care face referire agenția internațională de presă Reuters.

În acest context, Comisia de la Veneția consideră inoportună modificarea sistemului electoral, potrivit acelui document. Reprezentanții Comisiei au refuzat însă să-l comenteze, motivând că nu este un document oficial.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului AndrianCandu a comentat pentru aceeași agenție documentul respectiv, spunând că nu este de acord cu concluziile Comisiei, dar că autoritățile vor continua să lucreze cu această instituție în privința recomandărilor tehnice. AndrianCandu a sugerat că unele concluzii ar reprezenta o încălcare a drepturilor suverane ale Republicii Moldova și acestea vor fi ignorate.

Era de așteptat ca experții Comisiei de la Veneția să abordeze critic proiectul de modificare a sistemului electoral, iar dacă autoritățile nu vor ține cont de recomandări, va avea de pierdut credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern, care și așa este afectată, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

„Desigur că Republica Moldova nu va avea de câștigat dacă vom înrăutăți relațiile cu UE din cauza sistemului electoral. Iar dacă aceasta se va întâmpla, va demonstra că interesele pentru adoptarea unui nou sistem electoral sunt mai mari pentru actuala guvernare decât relația sa cu Uniunea Europeană”, a declarat Ion Tăbârță.

Curtea Constituțională a respins marți o sesizare a doi deputați privind modificarea sistemului electoral, menționând că acesta este un drept al Parlamentului. Chiar dacă tentativa de trecere la sistemul electoral mixt nu contravine legii supreme, prevederile acestuia sunt contrare spiritului Constituției, a comentat expertul în drept constituțional Alexandru Arsene.

„Spiritul, principiul constituțional, aici este miezul problemei. Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului. Comisia de la Veneția pornește de la voința poporului. Voința poporului constituie baza puterii în stat. Adică noi poporul votăm una și peste noapte ne trezim cu totul altceva. Iată în ce constă pericolul”, a declarat Alexandru Arsene.

Amintim că Parlamentul a adoptat în prima lectură, cu voturile socialiștilor, democraților și ale grupului popular-european, modificarea sistemului electoral, astfel ca jumătate din deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Documentul a fost dur criticat de opoziție și de societatea civilă, care au organizat și acțiuni de protest, o manifestare de amploare fiind anunțată în Capitală pentru duminică, 11 iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău