Expert | Republica Moldova ar putea folosi ca alternativă la gazele rusești livrările din Azerbaidjan, posibil la costuri mai mici
-
07 Februarie 2022 13:32
Din punct de vedere tehnic, Republica Moldova ar putea folosi ca alternativă la gazele rusești, livrările din Azerbaidjan, poate și la costuri mai mici, consideră expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov. Aflat săptămâna trecută la Baku, vicepremierul Andrei Spânu a discutat subiecte legate de securitatea energetică a Rep. Moldova cu ministrul Energiei acestui stat bogat în hidrocarburi, Parviz Shahbazov, transmite Radio Chișinău.
Andrei Spînu a participat la sfârșitul săptămânii trecute la reuniunea ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, unde a discutat inclusiv cu oficialul azer. Cei doi s-au referit și la posibilitatea unei colaborări dintre Republica Moldova și Azerbaidjan în privința livrărilor de gaze, potrivit Ministerului Energiei din Azerbaidjan, care menționează că un subiect similar a fost abordat și în discuțiile cu oficiali de la București.
Din punct de vedere tehnic, Rep. Moldova poate importa gaze din Azerbaidjan prin intermediul conductei care traversează Turcia și Europa de Sud, susține expertul în energetică, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, din Turcia, gazul poate ajunge în Republica Moldova prin conducta transbalcanică, iar costul de extracție și de transport din Azerbaidjan este destul de mic.
Din Azerbaidjan, gazul ajunge în Turcia, după care intră în gazoductul transbalcanic și în regim revers poate fi pompat în Republica Moldova, nicio problemă. Eu nu cunosc prețurile, asta e o chestie de negocieri, dar vă asigur că atât costurile de extracție, cât și cele de pompare și de livrare până la hotarul Republicii Moldova sunt mai mici de 100 de dolari pe mia de metri cubi. Deci, marja de manevră și de negocieri politice este foarte mare.
Amintim că Republica Moldova importă gaze din Rusia, iar prețul acestuia a crescut de câteva ori în ultimul an, în plus, Gazprom a înăsprit cerințele în privința achitărilor.
Presa internațională a scris că la reuniunea de la Baku a participat și o delegație a Uniunii Europene care s-a pronunțat pentru sporirea livrărilor prin intermediul Coridorului Sudic, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, care alimentează state din Europa de Sud precum Grecia și Italia.
Conducta a fost finalizată în anul 2020, fiind destinată să reducă dependența de gazul rusesc.