Expert: Republica Moldova a fost mereu „de o foarte mare importanță geostrategică pentru Rusia”

  • 26 August 21:00
Expert: Republica Moldova a fost mereu „de o foarte mare importanță geostrategică pentru Rusia”

Republica Moldova a fost întotdeauna de o foarte mare importanță geostrategică pentru Rusia. Regimul care a fost impus în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a adus la transformarea economiei într-o monocultură care să nu-i permită acestui stat să devină realmente suveran din punct de vedere economic, urmată de suprimarea identității culturale și lingvistice, dar și de suprimarea elitelor în țară. Este o minune că, după desfacerea Uniunii Sovietice, acest stat și-a putut declara mai întâi suveranitatea, iar pe urmă independența. Opiniile aparțin doctorului în științe politice din Germania, Anneli Ute Gabanyi, cercetător principal la Institutul de Studii Internaționale și de Securitate din Berlin, și au fost expuse în cadrul dezbaterii publice la tema „Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență”, organizată de Agenția de presă IPN.

Doctorul în științe politice din Germania a menționat că efectele pactului Ribbentrop-Molotov au fost la un moment dat discutate tot mai mult în România, în perioada în care politica național-comunistă își făcea simțită influența. Un aspect mai puțin cunoscut este că, înainte de ultimul congres al Partidului Comunist Român din noiembrie 1989, Nicolae Ceaușescu intenționa să pună problema pactului Ribbentrop-Molotov și a consecințelor acestuia în discursul său, a precizat Anneli Ute Gabanyi.

Cercetătorul principal la Institutul de Studii Internaționale și de Securitate din Berlin a evidențiat că diriguitorii din Occident s-au convins de importanța geopolitică mare a Republicii Moldova, și totuși, faptul că Republicii Moldova i se acordă cel puțin o perspectivă de integrare în Uniunea Europeană fără războiul din Ucraina nu s-ar fi întâmplat. Oamenii din Moldova trebuie să conștientizeze aceasta. Anneli Ute Gabanyi a menționat că dacă Occidentul este interesat de păstrarea Ucrainei într-un perimetru cel puțin neutru, atunci Republica Moldova este crucială, întrucât prezintă o portiță occidentală către Ucraina.

Anneli Ute Gabanyi a spus că momentul decisiv pentru Republica Moldova vor fi alegerile prezidențiale și referendumul care va fi asociat cu aceste alegeri. Doctorul în științe politice din Germania a adăugat că, pe de alte parte, criza ucraineană, atacul Rusiei asupra Ucrainei pentru Republica Moldova a avut consecințe negative prin efectele asupra economiei, asupra sistemului energetic, asupra creșterii inflației, precum și prin intermediul dezinformării.

Dezbaterea publică la tema „Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență” este a 41-a ediție de dezbateri din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău