Expert | Regiunea găgăuză a beneficiat de cele mai mari investiții datorită unor donatori și a planificării strategice

  • 10 Aprilie 2018 10:02
Expert | Regiunea găgăuză a beneficiat de cele mai mari investiții datorită unor donatori și a planificării strategice

Expertul economic, din cadrul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a menționat că în regiunea găgăuză s-a atestat în 2017 o înviorare economică datorită investițiilor, care au fost mai mari față de cele care au avut loc în alte regiuni ale R. Moldova.

Directorul de programe IDIS „Viitorul” a menționat, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de la Europa Liberă, că în Găgăuzia au loc niște schimbări vizibile pe partea economică și socială, care influențează viața cetățenilor. Potrivit lui Viorel Chivriga, anul 2017 a fost unul cu anumite corecții pentru agenții economici, însă au avut de suferit mai mult regiunile, în schimb, atestându-se anumite îmbunătățiri în Găgăuzia unde activitatea economică s-a înviorat.

„Investițiile au fost mai mici în regiuni, dar înregistrează un trend pozitiv în Găgăuzia și acest lucru se datorează influenției pozitive a unor donatori și a planificării strategice regionale. Are loc o activizare a unor procese la care s-a lucrat foarte mult și acest lucru se observă prin plasamentele străine de capital. Sunt schimbări cu bătaie lungă și în ceea ce privește promovarea regiunii, diversificarea economiei dar și fortificarea domeniului social. Este un exemplu care trebuie urmat și de alte localități din țară”, a explicat expertul.

Reprezentantul ISIS „Viitorul” a concluzionat că o problemă acută a R. Moldova este îmbătrânirea populației și migrația. Îmbătrânirea populație este mai pronunțată la sate, iar acest lucru pune presiune pa capacitatea de muncă de a lucra terenurile agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău