EXPERT | Prin reforma Guvernului, PDM încearcă să-și asigure majoritatea în viitorul Executiv

  • 10 Mai 2017 11:54
0%
00:00:00
00:00:00

Partidul Democrat propune reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, dar și comasarea mai multor agenții guvernamentale, a anunțat miercuri, 10 mai, liderul formațiunii Vlad Plahotniuc. Totodată, el a declarat că formațiunea sa se va opune ca funcțiile de conducere să mai fie partajate politic. Experții menționează însă că de fapt funcțiile vor fi partajate majoritar în folosul unei singure forțe politice.

Conform proiectul de reformare a Guvernului propus de Partidul Democrat, următorul Cabinet de Miniștri va avea trei vicepremieri, față de patru în prezent, iar numărul de ministere va fi redus de la 16 la 9. Astfel, va exista Ministerul Economiei și Infrastructurii, care va prelua, probabil, o parte din atribuțiile Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ale Ministerului Transporturilor și Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Ministerul Educației va fi comasat cu cel al Culturii și va prelua, probabil și atribuțiile Ministerului Tineretului și Sportului. De asemenea vor fi comasate Ministerul Sănătății și cel al Protecției Sociale. Iar Ministerul Agriculturii va prelua o parte din atribuțiile  Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și pe cele ale Ministerului Mediului. Cinci ministere vor rămâne în formatul actual: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și cel al Apărării.

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat că această reformă va permite să fie reduse cheltuielile și va îmbunătăți calitatea serviciilor.

„Scopul principal al reformei este eficientizarea activității, dinamizarea ei, dar și o reducere puternică a corupției și a birocrației în aceste instituții. Se vor face și economii la buget, însă principalul beneficiu va fi o mai bună organizare instituțională și o creștere a calității serviciilor”

Totodată, Vlad Plahotniuc a declarat că PDM se va opune partajării politice a funcțiilor, optând pentru numirea în posturi de conducere a unor profesioniști. Reprezentanții Partidului Liberal nu au fost de găsit pentru a comenta declarațiile lui Vlad Plahotniuc.

Analistul politic Igor Munteanu consideră însă că Partidul Democrat încearcă de fapt să-și asigure o majoritate clară în viitorul Guvern.

„Este clar că fraza că se va renunța la partajarea pe criterii politice este o chestie de umor involuntar, pentru că nu poți să spui că nu va fi partajat politic guvernul atâta vreme cât există un partid politic care își impune oamenii la diverse funcții și structuri de conducere. Oricum va fi partajat, dar va fi partajat probabil majoritar în folosul unei singure forțe politice”.

Totodată, expertul susține că este foarte importantă calitatea reformei Guvernului și nu doar reducerea numărului de ministere.

„Cred că nu trebuie să se limiteze doar la reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, dar trebuie să se meargă mai adânc la modul cum sunt gestionate bugetele ministerelor, la optimizarea funcții, la evitarea dublărilor, la creșterea responsabilităților ministeriale”

Amintim că premierul Pavel Filip a anunțat intenția de reformă a administrației publice, inclusiv reducerea numărului de ministere acum un an. Această reformă urma să fie realizată încă în toamna anului 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău