Expert polonez: Exercițiul militar Zapad-2021 este o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi

  • 10 Septembrie 2021 16:18
Expert polonez: Exercițiul militar Zapad-2021 este o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi

Rusia și Belarus au dat vineri startul exercițiilor militare strategice Zapad-2021 (Vest), la care participă circa 200.000 de militari și despre care insistă că au un caracter defensiv, cu toate că manevrele stârnesc preocuparea Occidentului dată fiind proximitatea cu frontierele NATO, notează EFE, citat de Agerpres.

"Cincisprezece nave și vase auxiliare din Flota Baltică au pornit de la bazele lor și se îndreaptă spre zonele stabilite din Marea Baltică pentru a îndeplini sarcini practice în cadrul exercițiilor strategice comune Zapad-2021", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, citat de agenția RIA Novosti.

Oficialitatea citată a explicat că gruparea navală va desfășura exerciții de apărare antiaeriană și antisubmarine, va realiza trageri cu artilerie și cu rachete împotriva unor ținte aeriene și de suprafață.

Manevrele Zapad-2021, care se încheie pe 16 septembrie, se desfășoară în 14 poligoane, nouă pe teritoriul Rusiei și cinci pe teritoriul Belarusului, precum și în apele Mării Baltice.

Exercițiul militar Zapad-2021 - o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi

Potrivit defenseromania.ro, într-un recent interviu acordat publicației BalkanInsight, Anna Maria Dyner, expert polonez în probleme de securitate, a precizat că exercițiul militar comun din acest an - organizat de Rusia și Belarus la granița de est a NATO - este o încercare fără precedent de a intimida Occidentul, într-un context nou, cu tactici noi.

Etapa culminantă a exercițiului militar comun ruso-belarus Zapad 2021 va avea loc în perioada 10-16 septembrie, o parte centrală a activității concentrându-se în vestul Belarusului, în apropierea frontierelor țării cu Polonia și statele baltice.

Potrivit Radio Europa Liberă, manevrele militare Zapad urmează, de asemenea, o acumulare militară rusă la granițele Ucrainei în acest an. Vecinii Belarusului sunt, de asemenea, precauți, avand inclusiv temeri cu privire la simularea unui posibilul război electronic rus (EW) îndreptat asupra lor în timpul exercițiilor.

200.000 de soldați vor fi comasați la granița de est a NATO 

Exercițiul, care se presupune că va implica până la 200.000 de soldați și personal auxiliar, este menit să testeze capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni militare pe flancul său vestic, dar și interoperabilitatea forțelor armate ruse și bieloruse.

Cu toate acestea, vine în contextul unei situații deja tensionate la granițele Belarusului cu Polonia și Marea Baltică, după săptămâni în care regimul lui Aleksandr Lukashenko a împins migranții, în principal din Orientul Mijlociu și Afganistan, în UE, ca răspuns la sancțiunile pe care Bruxelles-ul le-a impus pentru alegeri prezidențiale trucate di anul 2020.

Rusia susține că manevrele militare nu sunt îndreptate împotriva nimănui

În afara celor 15 nave, la manevre participă circa 80 de aeronave, printre care avioane și elicoptere de luptă, și până la 760 de unități de armament greu, care includ 290 de tancuri și 240 de lansatoare de rachetă și mortier.

"Aceste manevre nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a subliniat joi președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko.

În același timp, liderul de la Kremlin a spus că "organizarea lor este logică în momente în care alte alianțe, NATO de exemplu, își sporesc activ prezența în apropierea frontierelor Uniunii Statale" dintre Rusia și Belarus și al "spațiului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC)", din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

NATO a cerut Rusiei și Belarusului "să acționeze predictibil și transparent, în conformitate cu angajamentele lor internaționale"

"NATO urmărește îndeaproape exercițiile Zapad-2021. Dimensiunea și amploarea exercițiilor Zapad anterioare au depășit semnificativ ceea ce fusese anunțat", a declarat pentru EFE purtătoarea de cuvânt al alianței, Oana Lungescu, care a reamintit că "toate țările au dreptul să-și antreneze forțele", dar în același timp "trebuie să-și respecte angajamentele de transparență".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău