Expert: Pe lângă metodele de vot alternativ, R.Moldova ar trebui să includă și votul pe parcursul a mai multor zile, cel puțin pentru cetățenii din afara țării

  • 12 Aprilie 13:47
Expert: Pe lângă metodele de vot alternativ, R.Moldova ar trebui să includă și votul pe parcursul a mai multor zile, cel puțin pentru cetățenii din afara țării

Republica Moldova trebuie să implementeze sisteme alternative moderne de vot, aplicate deja în mai multe țări ale lumii, mai ales în contextul unui număr mare de populație activă aflată peste hotare. Este concluzia mai multor experți și oficiali care au participat astăzi la o dezbatere la acest subiect, organizată de agenția de presă IPN.

În Republica Moldova se discută de mai mulți ani despre aplicarea metodelor alternative de vot precum cel electronic, votul prin corespondență, însă niciodată nu s-a ajuns la punerea în practică a acestora. Votul electronic depinde mult de conjunctura politică, iar unele grupuri politice alimentează scepticismul populației, a declarat deputatul Platformei DA, Igor Munteanu. El susține că este puțin probabil ca actualul Parlament să reușească să adopte toate modificările necesare, dar trebuie cel puțin să lanseze procesul.

Expertul în e-transformare și reforma administrației publice, Victor Guzun, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia, a menționat că acest stat implementează metode alternative de vot de mai bine de 15 ani. Acestea au fost puse în aplicare gradual, iar pe aceeași cale ar urma să meargă și Republica Moldova.

Iar expertul IPRE, Mihai Mogâldea, a menționat că pe lângă metodele de vot alternativ, Republica Moldova ar trebui să includă și votul pe parcursul a mai multor zile, cel puțin pentru cetățenii din afara țării.

Amintim că în Parlament au fost înregistrate inițiative privind votul pe parcursul a două zile, precum și o tentativă de a testa votul electronic la alegerile locale noi care se vor desfășura în câteva sate în luna mai, dar au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,63
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 06 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1277 -0.0418
USD 17.8354 -0.0209
RON 4.2972 -0.0068
UAH 0.6619 -0.0012
RUB 0.2439 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău