EXPERT | Partidele parlamentare nu doresc să meargă la dialog nici măcar pentru a rezolva problemele interne ale R. Moldova, deoarece se tem să-și piardă electoratul

  • 04 Iunie 2019 16:00
EXPERT | Partidele parlamentare nu doresc să meargă la dialog nici măcar pentru a rezolva problemele interne ale R. Moldova, deoarece se tem să-și piardă electoratul

Partidele parlamentare nu doresc să meargă la dialog nici măcar pentru a rezolva problemele interne ale R. Moldova, deoarece se tem să-și piardă electoratul, care îi sprijină din motive geopolitice. Această opinie a fost exprimată marți de către expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea.

Potrivit agenției INFOTAG, marți, la conferința internațională "Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European - Viitorul Parteneriatului Estic și procesul de europenizare a Moldovei" de la Chișinău, el a menționat că piatra de poticnire este problema geopolitică, deoarece programele celor trei forțe principale din Parlamentul Moldovei coincid în proporție de 80%.

Potrivit expertului, cerințele Partidului Socialiștilor se concentrează pe Ministerul Apărării, pe Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și pe Serviciul de Informații și Securitate, dar nu pe instituții legate de problemele sociale, deoarece este foarte ușor să fie găsit un compromis în acest domeniu.

"Există diferențe numai atunci când vine vorba de mesajul politic pe care îl transmit societății. Problema este că liderii de partid nu doresc să găsească limbă comună în ceea ce ține de politica internă, deoarece se tem să nu piardă sprijinul acelei părți a electoratului care este loială anume din cauza mesajelor pe care le transmit", consideră Mihai Mogâldea.

Expertul olandez al Centrului pentru Studii Europene de Securitate, Erik Sportel, a spus că oamenii care trebuie să formeze Guvernul moldovean se află într-o situație dificilă, însă ar trebui să lase la o parte divergențele în chestiunile geopolitice pentru interesele statului.

"Nu este un secret faptul că în Republica Moldova există o mulțime de probleme care nu sunt legate de marea politică. Partidele trebuie să se îndepărteze de discursul promovat înainte de alegerile parlamentare, ca să aibă posibilitatea să formeze o coaliție prin negocieri", a spus el.

Colegul său de la Institutul Clingendael, Wouter Zweers, a remarcat că forțele proeuropene din R. Moldova trebuie să privească UE sau Rusia nu doar din partea politică, trebuie să se alăture cât mai repede discuțiilor din Europa privind migrația, climatul, piața internă și securitatea socială, deoarece anume aceasta duce la europenizare și la beneficii pentru cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău